ИТН, ДПС и ГЕРБ са едни хора, които си играят на куклен театър, заяви министър председателят в оставка Кирил Петков в ефира на предаването "На фокус" с Лора Крумова по Нова телевизия. С нашия мандат преди седмици ние обявихме Асен Василев като кандидат за премиер. Не вярваме, че всяка седмица трябва да имаме нов. Ако трябва да предложим някого, аз лично вярвам на Асен Василев". 

"Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната "Македония". Едни хора си играят на куклен театър - измислят си някаква теза за оправдание, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им". Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира темата с изтеклия запис от закрито заседание на парламентарната група на "Демократична България". Именно в последствие на него лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му излиза от преговорите за нов кабинет.

Петков бе категоричен, че за него "няма опция" ИТН отново да бъде партньор на "Продължаваме Промяната" в управлението. Министър-председателят в оставка подчерта, че още в началото на новите преговори за правителство му се е сторило съмнително, че "от днес за утре пак има диалогичност и пак някой се е събудил след катарзис".

Петков бил убеден още, че ИТН няма да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. И категорично заяви, че ПП не са се отказали от това свое предложение и не се страхуват да бъдат разследвани. "Ако беше избран Рашков, аз лично щях да имам разговор с него, че всички са равни пред закона", заяви Петков.

"Когато имаме прокуратура, която не работи - ако работеше, отдавна половината от политиците щяха да са с повдигнати обвинения. Затова слагаме един закон, който дава възможност на разследване на един независим от партии човек, който ще се е доказал в институционална рамка", каза още министър-председателят в оставка.

По темата за евентуални предсрочни избори премиерът в оставка изяви убеждение, че партията му ще бъде първа политическа сила. "Партньорство най-вероятно ще се случи след избори, не преди тях. Вярвам, че ние, ДБ и БСП ще достигнем заветните 121 гласа. Този път не ни достигнаха четирима депутати", анализира политическата ситуация Петков.

Премиерът в оставка очаква още осем депутати от ИТН да се отцепят. Аз не смятам да говоря повече с тях, обясни обаче Петков. Според него най-вероятно се върви към нови избори.

На въпрос защо е отстъпил от това да бъде номинацията на "Продължаваме Промяната" за премиер, Петков отговори, че не е искал да бъде препятствие за съставяне на правителство. С нашия мандат преди седмици ние обявихме Асен Василев като кандидат за премиер. Не вярваме, че всяка седмица трябва да имаме нов. Ако трябва да предложим някого, аз лично вярвам на Асен Василев, заяви още той.

Премиерът е категоричен, че "Продължаваме Промяната" (ПП) ще са първа политическа сила, ако има избори. На въпрос дали е обсъждано съвместно явяване с "Демократична България" (ДБ), Кирил Петков отговори, че партньорството най-вероятно ще се случи след изборите.

Кирил Петков коментира и визитата си в Азербайджан. Президентът Илхам Алиев беше приятелски настроен. Той каза, че може да ни бъдат доставени още половин-един милиарда куб. метра газ на годишна база, обясни Петков. По думите му обаче трябва да бъде осигурена инфраструктура, по която газът да дойде до България.