Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира за първи път атентата срещу главния прокурор Иван Гешев. Бившият премиер се надява съответните органи да си свършат работата и наблегна, че повече се притеснява за реномето на страната зад граница.

"Аз не съм експерт по тази тема, но е ужасно да чета в международните медии България залепена като Колумбия през 80-те - държава, където се случват този тип заглавия, взривове срещу главния прокурор, просто унищожаваме и последната репутация, която имаме, пред международните ни партньори", коментира бившият премиер в интервю по бТВ. "От друга страна, за да тръгнем напред, ние трябва да свършим правосъдната реформа", добави той.

Петков каза още, че ПП-ДБ имат идея как да реформират службите, "така че държавността да е водеща". Това включвало и преструктуриране, и смяна на ръководни екипи. "Там има много работа да се свърши, ако искаме да влезем в Шенген", подчерта той.

Кирил Петков повтори и тезата си от пресконференцията за представянето на проектосъстава на кабинет с втория мандат на ПП-ДБ. Обясни, че ГЕРБ-СДС са в правото си да излъчат свои министри с първия мандат, но ПП и ДБ са искали в името на прозрачността всички да видят какво им предлагат с втория.

В ДБ нямало обидени, че отсъстват от проектосъстава, каза още съпредседателят на ПП.

"Академик Денков направи своя избор, а всички ние застанахме твърдо зад него. Не само ме няма обидени, а всички бяхме много щастливи. Ние не искаме да изземваме функциите на ГЕРБ, а заради пълната прозрачност да покажем какво ще предложим с втория мандат", коментира Петков.

"Прозрачността в тази сложна обстановка е пътеводната светлина за нашите действия. Всички трябва да са наясно какво трябва да очакват от нас, защото трябва да започнем да решаваме проблемите", добави бившият премиер. 

И обясни, че предлага ПП-ДБ да преотстъпи парламентарните комисии на ГЕРБ-СДС впоследствие, ако през пленарната зала мине кабинет на малцинството с втория мандат.

"Би трябвало да си разделим комисиите по големина на политическите партии. И ако се приеме правителство на малцинството, ние ще бъдем готови да преотстъпим някои от тези комисии", каза той, като повтори тезата си, че така ще се засили взаимният контрол.

"Не бих се разсърдил, ако първият мандатоносител си предложи, ГЕРБ може да си поеме своята отговорност. Но хубавото е да знаеш какво вторият манадтоносител би предоставил", коментира той думите на Бойко Борисов, че този списък от министри няма да получи подкрепата на ГЕРБ и ще бъде коригиран.

"Ние сложихме всички карти на масата, защото ни е омръзнало от политическо позициониране. Ако предложат кабинет, те вече знаят кои политики ще подкрепим", добави той. В противен случай, по думите му, ГЕРБ-СДС са свободни "да ходят при ДПС, при БСП, при когото искат". 

"Аз не мисля, че някои от нашите избиратели са ни давали мандат да влезем в коалиция с ГЕРБ. Ето затова сега сме в първия мандат, ние казахме всичко, което нашите избиратели очакват от нас. Чакаме втория мандат, като дойде нашият ред, да го предложим", уточни той. И цитира Николай Денков, който не може да си представи как от едната му страна ще бъде Делян Добрев, Асен Василев - от другата, а самият Денков - по средата.

Според Петков предложеният от ПП-ДБ кабинет е много силен, а кандидатът за премиер Николай Денков определи като "един от най-силните премиери, които България е можела да има".

Той повтори и обяснението защо четиримата от петимата лидери в коалицията са се отказали от министерските постове.  

"Аз, Христо Иванов, ген. Атанасов, Владислав Панев: всички решихме, че няма да сме част от кабинета, за да покажем, че оценяваме колко е сложна политическата ситуация. Дадохме на Денков пълна свобода да избере екип, който ще работи за реализиране на управленската и законодателната програма. Оценяваме, че ярко оцветяване на този кабинет намалява шансовете. Работата в парламента ще е толкова важна, колкото и в изпълнителната власт"

"Разбирам лидерството по този начин: в някои ситуации трябва да направиш стъпка напред, в някои - назад, като си воден от каузата, зад която стоиш, която за нас е работещо правителство на малцинството", обобщи той мотива, с който Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев няма да бъдат министри в правителство на ПП-ДБ.