"Това изслушване за пореден път доказа в какъв хаос е държавността. Изобщо не стана ясно кой взема решенията в Министерския съвет, в Съвета по сигурността". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след края на закритото заседание на Народното събрание, на което премиерът в оставка Кирил Петков беше изслушан относно експулсирането на 70 руски дипломати и служители от България.

"Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на Външно министерство, зад някакви доклади. В никакъв случай на пленарната зала, и това беше изразено от всички парламентарни групи, не стана ясно как се вземат решенията", коментира Атанасова.

"Ние оставаме с убеждението, че те се вземат в нарушение на закона, защото има конкретни текстове в Съвета по сигурността кой е председател, кой следва да предложи доклад и с какво мнозинство се взема решението по този доклад. Нещо по-важно - това беше демонстрация на един умален модел как е функционирала държавата през последните шест месеца", заяви още председателят на ПГ ГЕРБ-СДС, цитирана оот БТА.

"Органът, който може да вземе решение по отношение на вътрешната и външната политика е Министерският съвет, министър-председател е Кирил Петков. Да, има Съвет по сигурността, който взема решения и чийто председател отново е Кирил Петков. Това е абсолютен абсурд", добави тя.

"Нас не ни изненадва, но този рецидив трябва да приключи и на това управление да се сложи край", посочи Атанасова.

На въпрос на БТА дали допуска Кирил Петков да е бил подведен, Атанасова отговори: "Ние не сме виждали никакви документи, за да допускаме каквото и да е. Те вероятно, ако бъдат изисквани от Народното събрание, ще се намерят в секретното деловодство и тогава можем да разсъждаваме".

По-рано, преди началото на изслушването Петков каза, че решението за дипломатите не е негово. Той обясни, че е имало три доклада на ДАНС, както и междуведомствен доклад от Министерството на външните работи. Имало е и решение на Съвета по сигурността.

 

 

Днес в 18:30 приемането на актуализацията на бюджета в НС беше прекъснато извънредно заради искането на мнозинството Петков да бъде разпитан на закрито заседание за подробности по прогонването на 70 руски дипломати и служители на посолството. То продължи над 3 часа.