Няма да направим безпринципни коалиции, няма да има евроатлантически коалиции с ГЕРБ, независимо дали ни се обаждат от САЩ или от някъде другаде. Този тип компромиси няма да бъдат направени. Това заяви пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков, който заедно с екипа на партията се срещна с граждани и експерти в областта на въглищната енергетика в Раднево.

Петков каза, че на 2 октомври (датата на предсрочните парламентарни избори) всички трябва да знаем, че България отива напред, а няма да се върне в годините на прехода отново. Бившият премиер посочи, че е научил много тежък урок, а именно, че не трябва да има "троянски кон" в управляващата коалицията. Като възможни коалиционни партньори на ПП Петков определи "Демократична България" и БСП. Трябва да се мобилизираме, за да имаме над 121 депутата, които са независими от задкулисието, заяви той, цитиран от БТА.

На въпрос обаждат ли му се от САЩ, той каза, че никой отникъде не му се обажда, защото всички знаят че ПП защитава българския интерес и никой не може да повлияе на партията. "Изцяло сме независими от задкулисни играчи, от финансирания и от чужди сили", категоричен бе Кирил Петков. Той каза още, че екипът на ПП се увеличава като "ще има има повече експерти с повече бели коси, няма да са само млади".

По темата за природния газ Кирил Петков отново каза, че за България е важно да има всички възможни опции за диверсификация, да има сигурност на доставките, както и зимата да бъде посрещната по най-добрия начин. Той представи и пред медиите в Раднево идеята за компенсации за газа, както за електроенергията. "Направихме го за битовите потребители, въпросът е, че трябва да го направим за всички", каза Петков.

Помолен за коментар на изявлението на Слави Трифонов за референдум за президентска република, съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че първо Слави Трифонов и Ива Митева трябва да се разберат дали говорят за президентска или полупрезидентска република. Не мисля, че това ще промени състоянието на българските граждани и на икономиката и не мисля, че въобще е на дневен ред, коментира Василев.