Бившият премер и съпредседател на ПП Кирил Петков разкритикува служебния кабинет за първите му действия с коментар във Фейсбук. Петков обвини министрите, назначени от президента, че не действат за разтоварването на втечнения газ, а вече мислели за възстановяването на доставките от "Газпром". Той критикува новото правителство и за това, че е махнало Румен Спецов от НАП и отменя решения на неговия кабинет.

Сваленият с вот на недоверие министър-председател недоволства, че "Брикел" отново пуши, след като неговият вицепремиер Сандов го спря, а маските са станали задължителни на закрито в столицата. Петков обобщава, че страната се намира на вододел, а моделът на "феодални зависимости атакува от всеки ъгъл".

"Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад?

Прави се кризисен щаб за газа, който да работи денонощно - но нито има поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция. Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?", критикува Петков.

Според него гръцката връзка се поставя под риск точно сега, "когато сме на финалната права на пускането в експлоатация". "С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта "одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи". Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в експлоатация ще спести милиони на България!", негодува Кирил Петков.

Той се обявява и против смяната на шефа на НАП Румен Спецов. "Прави се немотивирана смяна на уравлението на НАП въпреки рекордните проходи и много добра събираемост - защо?", държи сметка Петков.

Следващите му критики към кабинета "Донев" са по повод отмяната на решения на четворния кабинет, свързани с мястото на България в ОИСР, за детски площадки и дневен център за възрастни хора в Ямбол, както и заради това, че "Брикел" започна отново да пуши и дими само часове след като нашето правителство си отиде".

Кирил Петков не е съгласен и с въвеждането на новите мерки заради коронавируса.

"Въвеждат се задължителни маски навсякъде на закрито в София, при положение че само 2.5% от интензивните легла са запълнени - защо?", пита той.

Бившият премиер излиза със заключението, че "България наистина е на вододел", а "моделът на феодални зависимости, задкулисни ходове и ретроградни стратегии, които струват ужасно много на страната, атакува от всеки ъгъл".

"А най-важното в този момент за хората е да има стабилност, да има спокойствие, да се гради и гледа напред. Ето защо силата е в ръцете на всички българи. Гласувайте на следващите избори! Стига толкова стъпки назад в нашата история, време е да се откъснем от всичко, което ни държи в миналото и да поискаме по-добър живот, в една нормална, просперираща европейска България!", завършва с предизборен апел коментара си във Фейсбук Кирил Петков.