Петима от "Демократична България" гласували за разговор с ГЕРБ за първия мандат, разкри депутатът Атанас Славов. Но мнозинството в партията отхвърлило идеята и се готви да участва в правителство с втория или третия мандат.

"Правителство без ДБ не може да тласне страната към модернизиране и интеграция в съюзите. По въпроса дали трябва това да се случва с ГЕРБ - нашите органи имаха заседание. В "Да, България" категорично беше поставен въпросът. Резултатът беше 5 гласа "за" това да се разговаря с ГЕРБ за първия мандат, и 55 гласа - да не се", съобщи Славов предаването "Офанзива" по Нова нюз.

От ДБ не виждали възможност за подкрепа на първия мандат.

"Ако говорим за участие на ДБ в правителство, това може да стане с първия или втория мандат. Разбира се, не знаем при кого би отишъл третият", коментира Славов.

"Не можем да позволим пореден парламент да отиде в небитието. Взаимодействие по конкретни теми дали може да премине към коалиционно взаимодействие - това е политически въпрос, който ще бъде решаван от нашата коалиция и органите вътре", обясни депутатът.

Много малка била и вероятността ДБ да бъде в коалиционно управление с БСП.

"С ПП имаме устойчиво партньорство. Възможно е да има и разлики. Бяхме изненадани от колебливото гласуване на ПП по темата за новите 8 самолета F-16. Дотук повечето битки, които сме имали, са били общи", каза Славов.

"Демократична България" ще поиска президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, обяви още  Атанас Славов. Причините за подобно искане са много, каза той.

"Начинът, по който беше приет този кодекс, цялата неразбория в гласуването на текстовете, внасяне на изцяло нови текстове между двете гласувания. Имаме съмнение, че може да се стигне до противоконституционност на някои текстове", коментира Славов.

Според него машинният вот практически изчезва. "Машини ще има, но те няма да изчисляват резултатите, няма да има протокол от машинното гласуване. Броените отрязъци стават бюлетини от машинно гласуване. Превръщаме машините в скъпоструващи принтери. Близо 70-80 милиона са дадени за машини, за да бъдат принтери", коментира Славов.

Ветото на Нидерландия било очаквано, коментира още депутатът.