Ще бъдат платени и разходите по над 100 дела, каза по време на парламентарния контрол Румяна Бъчварова, в отговор на въпрос от депутата Манол Генов за неизплащането на обезщетения при пенсиониране на служители от МВР и щетите от съдебните искове след тях, предадоха БТА и "Фокус".

"Силна амбиция имам да се въведе ред в тази насока. Заради повишаване на заплатите, което не е било обезпечено, не е имало пари за обезщетения, които да бъдат платени навреме", каза още вътрешният министър.

Развивайки въпроса си, Генов обясни, че по официална справка на МВР бройката на пенсионираните, но неполучилите обезщетение служители, е около 1000 души. По закон служителите на вътрешното министерство получават 20 работни заплати обезщетение при пенсиониране.

Опитът на правителството през ноември да ореже придобивките на полицаите доведе до блокиране на възлови кръстовища в София и други градове и дори до затваряне на магистрали.

Публична тайна е, че голяма част от тях са осъдили Областните дирекции на МВР. Частните съдебни изпълнители са безсилни да вземат да обезпечат вземанията от МВР. В крайна сметка кой поема отговорността за тази допълнителна финансова щета за министерството”, попита депутатът.

Румяна Бъчварова отговори, че сумата възлиза на около 50 млн. лева, като парите ще бъдат разплатени след постановление №350 от 10 декември 2015 г., което одобрява допълнителни средства по бюджета на МВР.

По думите ѝ ще бъдат изплатени и разходите по 107 съдебни решения след спечелени съдебни процеси от пенсионирани служители.

Моето лично желание и амбиция е да се въведе ред в изплащането на тези обезщетения оттук нататък”, отговори още тя.

Генов обаче отново попита колко са допълнителните разходи, платени по тези 107 съдебни дела.

В крайна сметка, когато полицаите нямат пари за бензин, тези пари не са ли скъпи на министерство. Какви мерки ще набележите оттук нататък, за да не се ощетява МВР”, попита той.

Възползвайки се от правото си на дуплика, министър Бъчварова отговори шеговито:

За съжаление, МВР няма печатница за пари”.