Бившият служебен вицепремиер по управление на европейските въпроси Атанас Пеканов заяви, че не приема влизането на България в Шенген по въздух и море като голям успех за страната, защото вътрешнополитическата обстановка в Австрия сега е много по-добра, отколкото ще бъде в бъдеще.

България и в момента отговаря на всички критерии за пълноправно членство в Шенгенското пространство, но Австрия е притеснена от нелегалната миграция, която минава през целия Балкански полуостров, коментира Пеканов пред bTV и припомни срещите на Борисов като премиер с тогавашния канцлер.

"През 2016 г., след като започна мигрантската криза, се разви тезата, че голяма част от тези хора идват по Балканския маршрут. Разви я тогавашният канцлер Себастиан Курц. Това е много силна теза в австрийското общество. Борисов казва как тогава е имало нулева миграция, а тази теза се зароди по негово време. Борисов тогава често се срещаше с Курц и когато ядяха торта можеше да му обясни, че мигрантите не идват от България", коментира Пеканов.

Според него България и в момента отговаря на всички критерии за пълноправно членство в Шенгенското пространство. Той не спести критики и към кабинета "Денков".

"Преди около две седмици премиерът Денков, след като дойдоха допълнителните условия на Австрия, каза, че е неприемливо да влезем единствено по въздух и вода, ако няма ясна дата за сухопътните граници. Това беше правилната реакция, но имах притеснения, че позицията ще се промени. Доста от позициите на "Промяната" постоянно са в някаква промяна. Една седмица след това Кирил Петков каза, че дори да няма дата трябва да влезем автоматично и да няма ново решение, когато изпълним условията. Преди няколко дни се оказа, че и с това не се преборихме", каза още бившият вицепремиер. 

Пеканов смята, че сега политическата обстановка в Австрия и ЕС за членството ни в "Шенген" е по-добра, отколкото ще бъде в бъдеще.

"Ясно е, че страните от центъра - не само Австрия, но и други страни, се опитват да затегнат прилагането на Дъблинското споразумение. В момента се търсят всякакви механизми, за да ни връщат все повече назад и да не ни приемат в сухопътния Шенген", изтъкна Пеканов.

"През 2024 г. е изборна година в Европа, включително в Австрия, включително има и европейски избори. Това означава, че всяка една страна след европейските избори може да каже, че ще си помисли дали да приеме България със сухопътните й граници в Шенген", посочи още Пеканов.

По думите му страната ни няма да вземе и цялата сума по Плана за възстановяване и устойчивост, защото част от законите не отговарят на това, което е обещано.

Запитан кога България ще влезе в Еврозоната, Пеканов показа, че е скептичен страната ни скоро да стане част от клуба на богатите. "България в момента не покрива инфлационния критерий за Еврозоната", каза още бившият служебен вицепремиер.

Според него Бюджет 2024 е сравнително добър, но за да настигнем Европа, трябва да има повече политика по доходите.