Интервю на министър-председателя Николай Денков по БНР провокира Делян Пеевски да му отговори. На въпрос, засягащ тона, с който шефа на парламентарната група на ДПС се изказва по дневния ред, премиерът отговори: "За мен Делян Пеевски играе един театър, в който всъщност се изпълнява нашата законодателна програма, а той се опитва да се държи като началник. Нито го приемам това нещо, нито ме интересува. На мен не ми е началник никой от парламента". Също така Денков заяви, че никой в Народото събрание не му е началник".

Ето как коментира репликата му самият Пеевски:

"В интервю пред БНР днес министър-председателят казва "на мен не ми е началник никой от парламента". В тази връзка препоръчвам на Денков да направи следното: да чете внимателно Конституцията и да излезе от комфорта на премиерския кабинет и особения въздух, който е вдишал там. Да слезе на улицата пред Министерски съвет, да вдиша чист въздух, да чуе хората и да си припомни кога, как и защо беше назначен на тази позиция.

От думите му е видно, че е объркан.

Суверенът е неговият началник, а волята на суверена изразява Парламента чрез народните представители.

Голямата му изнервеност отдавам обаче на факта, че сигнализирахме с колегата от ГЕРБ Делян Добрев Главния прокурор и председателя на ДАНС по публикуваното в "Политико" международно разследване за гигантска далавера, която се осъществява с помощта на българските власти и "Лукойл", незаконен износ на горива.

Продължавам да настоявам тези действия да бъдат разследвани, на базата за основаните съмнения за корупционна схема.

Дерогацията трябваше да гарантира на българските граждани по-ниски цени на горивата с близо 80 ст., но тя донесе единствено милиарди за режима на Путин, финансиране на войната в Украйна и терористични паравоенни групировки като Вагнер. Това веднага трябва да спре!

От шест месеца повтарям, че дерогацията трябва да бъде отменена и да спре. Големият въпрос е какво още чака Денков?! Чака да поемат ГЕРБ ротацията, за да избяга от отговорност и пред кого?!

Кой печели от това отлагане? Дали Денков не печели време за "Лукойл" и руския режим?

Сигналите и разследванията сочат съмнения за престъпна схема на най-високо ниво. Друго обяснение няма.

И кой реално управлява държавата? Денков дължи отговори.

Затова какви разговори с "Лукойл" и представители на и руската държава води той и началникът на неговия кабинет Тодор Модев. Какви ангажименти поемат и в чия полза. За тези разговори Денков ни уведоми на среща, в която участва и Бойко Борисов, като ни увери, че са постигнали някаква договорка за внасяне на дължимите данъци от компанията незабавно. Но нищо не последва.

Още в понеделник ще внеса писмен парламентарен въпрос относно това кога и с кого Денков и началникът му на кабинет са договаряли с "Лукойл" и руската държава и какво са договаряли.

Настоявам за цялата информация при пълна прозрачност и ясни и конкретни отговори. 

И отново ще напомня, че премиерът и министрите са длъжни да се отчитат пред парламента и българските граждани", заяви Пеевски, цитиран от сайта и пресцентъра на ДПС.