Депутатът от ДПС Делян Пеевски се появи в пленарната зала на Народното събрание, а лидерът на движението Мустафа Карадайъ съобщи, че Пеевски се отказва от мястото си в Европейския парламент. Самият Карадайъ вече обяви, че също няма да замине за Брюксел.

"Надделя колективното решение, че съм по-нужен в България", заяви пред журналистите Пеевски.

Това бе първата му поява в парламента, след като се закле за народен представител през април 2017 г.

Пеевски пристигна двадесетина минути преди началото на парламентарното заседание с трима охранители. На въпрос какво го води в Народното събрание, той отговори: "Как какво ме води насам? Идвам на работа. Какъв изненадващ въпрос от вас. Какво правите тук? Аз съм избран на народен представител, тук съм. Аз си ходя в районите и работя. Това е важното за хората - не смятам, че само работата е в Народното събрание".

Снимка: БТА

Попитан дали е бил ракетоносител на евровота, депутатът от ДПС призова да се погледнат подобрените резултати от парламентарния вот. На въпрос дали не подвежда избирателите като се кандидатира за евродепутат, а след това се отказва от мястото в ЕП, Пеевски отговори: „Хората не ги подвеждаме. Пращаме хубави млади хора в европарламента. Ние сме за това. Затова толкова години сме в ДПС“.

Пеевски уточни, че най-големият преференциален вот в ДПС е за Мустафа Карадайъ и за него. „Той е на първо място, аз съм на второ, което потвърждава позициите ни“, допълни Пеевски. Според него резултатът на ДПС на евроизборитее много добър. 

На въпрос дали вече ще идва по-често в парламента, Пеевски отговори: "Ако не ме питате за какво, може и да идвам". Попитан дали има идеи за нови законопроекти, той посочи, че ще се разбере и че винаги има идеи за нови законодателни инициативи.

Запитан дали е имало обструкции от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и затова се е отказал да бъде евродепутат, Пеевски отговори, че тези обструкции са само в главата на олигарха Иво Прокопиев и на неговите служители Христо Иванов и Радан Кънев и медиите, които работят за Иво Прокопиев. Той ги определи като "лични негови слуги".

"Това са само внушения като въпроси. Нещо повече - председателят на АЛДЕ беше в България на предизборна кампания при тази листа", допълни Пеевски.

Депутатът от ДПС бе категоричен, че няма защо да сяда на една маса с премиера Бойко Борисов. По думите му, с премиера можело да сяда само председателят на движението. 

 "В България има много важна работа, резултатите от тези избори показват, че страната има нужда от промяна на формулата на управление - не на аритметични мнозинства", каза още лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той добави, че ДПС има програма за ускорено развитие на страната. 

"Системните партии трябва да определим посоката на развитие на страната, изборите го показаха. Като партийна цел, ние искахме да обединим нашите избиратели. Това нещо вече е факт - виждате резултатите. Те доказват, че алтернативи, които се създават изкуствено, имат срок на годност", допълни лидерът на ДПС. 

Карадайъ каза още, че в Брюксел ще отидат Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

"От данните, които виждаме от ЦИК на база въведените протоколи в РИК, ще имаме трима евродепутати", каза Карадайъ. Той посочи, че ДПС винаги са говорили, включително и преди изборите и на свой централен съвет за абсолютния резултат и абсолютните числа от изборите.

"Всичко останало е технология за разпределение на мандатите на база изборните резултати. Тази технология мисля,че е ясна", каза още Карадайъ.

Лидерът на ДПС отказа да коментира оставките в БСП с думите, че това е вътрешнопартиен въпрос. 

"Ние не бихме могли и не искаме да се месим в дейността на други политически партии", заключи той.

Снимка: БТА