БСП ще се върне днес в парламента, съобщи бившият лидер на партията и член на Националния ѝ съвет Михаил Миков по БНТ. Според него обаче излизането от Народното събрание е било абсолютна грешка. Миков обясни, че това е едно от основанията за оставката на председателя на партията Корнелия Нинова.

"Абсолютна грешка беше напускането на парламента. Ние изпуснахме над 30 закона, които бяха приети без участието на социалистическата партия", посочи бившият лидер на партията.

Според него парламентарната група трябва да има самостоятелност сама да решава кога да излиза и да се връща в зала, "а не да се превръща в заложник на някакви капризи".

Миков посочи като основания за подадената вчера от Корнелия Нинова оставка и резултата от европейските избори, включително погрешната предизборна кампания, разделението в партията и битката за листата.

"Създадоха се свръхочаквания за победа и за провеждане на предсрочни избори след това. Не бива да казваш хоп преди да скочиш. Не можеш да създаваш свръх очаквания в партията, в симпатизантите, в гражданството, когато няма основания за това. Политиците трябва да стъпват на живота и на реалността, а не на техните желания и очаквания", каза Миков.

Снимка: БНТ

Като основни проблеми пред социалистите бившият председател на партията посочи нуждата от консолидация, приемане на различното мнение и преустановяване на практиката за създаване на вътрешни разделения в партията.

По време на седемчасовата дискусия в Националния съвет на БСП във вторник е бил спрян натиск за прехвърляне на отговорността за изборния резултат от централата към местните структури.

"Не може грешките при национална кампания да се прехвърлят към местни структури, защото това ги демотивира", категоричен беше Миков.

Той няма да се кандидатира отново за председател на БСП.

Социалистът Кристиян Вигенин също коментира решението за оставката на Нинова пред bTV и представи друга гледна точка.

"Смятам, че Корнелия Нинова не трябваше да подава оставка, защото само след няколко месеца има местни избори и отвлича вниманието от основната цел - да се върнем в местната власт", обяви Вигенин.

Според него целта на председателя на БСП е да получи ясен мандат, ако бъде преизбрана.

Снимка: bTV

Вигенин смята, че Нинова "по европейски" е дала оставка и един вид позволила равно състезание за лидерството в БСП. Той обаче не приема агресивността на вътрешната опозиция с искането на оставката на Нинова, защото това може да повлияе много за идващите през есента местни избори. Вигенин смята, че Нинова трябва да успокои страстите в партията, а вътрешната опозиция трябва да е по-внимателна и да смекчи острия тон, защото това обезкуражава както членовете на социалистите, така и избирателите.

"От една страна Нинова има нужда от корекция на курса, от успокояване на вътрешните конфликти, а от друга страна обединените от нежеланието да виждат Нинова като председател, да бъдат по-внимателни, защото нашата цел е да печелим избори", каза Вигенин.

Той е привърженик на преките избори за лидер на левицата.

На въпрос - защо БСП загуби евроизборите, той отговори, че европейските избори по принцип винаги са трудни за левицата в Европа, чиито привърженици не смятат, че те могат да им решат проблемите.

Кристиан Вигенин напомни, че БСП е повишила резултата си спрямо предходните евроизбори и ще има един депутат повече. Ако ГЕРБ имат шестима депутати и като се има предвид, че един е от друга партия - СДС, на практика ГЕРБ и БСП ще имат еднакъв брой евродепутати - 5, коментира социалистът.