Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел, за да участва в неформална работна вечеря с лидерите от ЕС, на която се чаква да бъдат обсъдени резултатите от изборите и да започне процесът по номиниране на ръководителите на институциите на ЕС.

Там той коментира евроизборите, като за първи път, освен, че се похвали за победата над БСП, демонстрира, че ще бъде строг към съпъртийците си в тези структури, в които ГЕРБ не печели.

"Имам резултати за всички области, дори в тези, в които губим, но градовете в сърцето ние печелим. Някои организации или ще ги разформировам, или наново ще ги правя. В Добрич и Плевен ще чистя всичко до корен, можете да бъдете сигурни", заяви Борисов пред журналисти.

По повод оставката на Корнелия Нинова той заяви:

"Аз никога не съм се месил в работата на други партии и не съм си давал мнението кой да им е лидер, дали да дава оставка или не. Мен много пъти са ме подканяли или са правили намеци, и аз съм давал оставка, когато съм виждал, че управлението трябва да бъде преструктурирано. Така че това е лично решение, какво ще направят БСП, си е тяхна работа".

След това Борисов акцентира на победата на ГЕРБ:

"За мен днес аплодисментите в ЕНП са, че сме победили лидера на ПЕС в пряк двубой. От резултатите се вижда няма как социологическите агенции да са засичали преднина на БСП. Това са 7%, колко да се сгрешили, това са над 100 000 гласа и кусур. Така че - видя се къде са отишли парите и за медии, кой е платил най-много, и за социолози, и за политолози. Резултатите на ГЕРБ са много добри в състоянието, в което влязохме в тази кампания. Във възрастта до 30 години и от 30 до 50 години ние сме категорично първа сила - сред работещите, младите, интелигенцията. Губим от БСП над 60-годишните, сиреч вече след 13 юни и аз мога да се запиша там (премиерът има рожден ден тогава - б.р.) и нискоинтелигентните с основно образование. И дори, ако погледнете областите - 21 области срещу 3 са точно 7 пъти. Това е като оценка за изборите. В следващите дни ще кажем какво правим и какво правим. Когато победиш, може да замълчиш, когато си победен, трябва да говориш. 

Омръзна ми от социолози и политолози да казват какво мисля аз. Може би в четвъртък ще говорим повече за изборите".

Попитан за съдбата на заместника си Цветан Цветанов, Борисов поясни, че партийните теми ще обсъди в края на тази седмица.

По думите му резултатите от изборите са показали силна подкрепа за Лиляна Павлова.

"Партията я обича, хората я обичат, справи се добре с европредседателството. Г-жа (Деница) Златева й се надсмиваше за седмото място (в листата), но май при нея не се получиха нещата в БСП. Имам принцип - никога не прави това, което не искаш да ти правят, не се надсмивай над победения, ако някой е паднал - не го ритай, а му подай ръка", посочи премиерът.

За срещата в Брюксел той каза:

"Не очаквам решения днес. Ние като позиция на Европейската народна партия сме твърдо зад Манфред Вебер. За него работихме. Ние сме дисциплиниран член на партията и нямаме никакви колебания и опозиции. В консултациите ще се прехвърлят много имена. Сега виждате, даже и с Орбан ще се виждам - той е безспорен антикомунист. Тези, които говориха срещу него, завършиха в своите държави на 3 и 4 място, а той разгроми с 51%. Ние сме приятели от 20 години. Нормално е социалистите да искат техен кандидат, нормално е ние да се борим за нашата кандидатура. В следващите часове ще се говорят много неща. Това ще бъде едно надбягване и които успее да си задържи коня, както аз си задържах партията и я пуснах последните две седмици и победиха с много, те казват нараснахме, не са нараснали, вижте си резултата".

За водача на листата на ГЕРБ и досегашен еврокописар Мария Габриел и ще заеме ли отново тази позиция Борисов каза:

"Не можем да кажем още кой ще бъде еврокомисар. Мария Неделчева (премиерът използва моминското й име - б.р.) направи една много добра кампания и просто сами видяхте, че разликата между нея и останалите беше потресаваща като компетентност, знания и умения, излъчване. Тя има най-много преференции", коментира лидерът на ГЕБ пред журналисти в белгийската столица".