Предложението за пристанището беше на ГЕРБ-СДС, "Демократична България" и ДПС, и включваше не само концесията за "Росенец", Кирил Петков избърза. Това заяви в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Да поработят малко върху некоалиционната култура, препоръча Борисов и обясни, че вчера е имало среща с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Йордан Цонев и Делян Пеевски, и Мария Габриел, на която са обсъждали важни решения.

"В предложението влизаха още транспортните тръби и фигурата на особен управител, т.е. държавата да поеме пълния контрол", посочи Борисов.

"Например дерогацията, продължаваме ли да ползваме руския петрол, на какви цени, в какви количества. Всичко това беше говорено и можеше да стане много красиво, ако го бяхме обявили днес след подписите и внасянето му в зала", коментира още бившият премиер.

И добави, че е имало "яростна съпротива" от "Продължаваме промяната" за тръбите и особения управител, предава БТА.

ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението за концесията на пристанище "Росенец", но ще настояват да включва не само концесията на терминала, но и транспортните тръби и фигурата на особен управител, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че вчера са финализирали всичко по управленската програма. На базата на нея следващата седмица ще подпишем и споразумение, както Христо Иванов иска, за механизъм, включително и как ще се обявяват подобни решения, съобщи Борисов. Днес трябваше да внесем всички с подписите си тези решения, каза той.

Борисов уточни, че няма нищо против Кирил Петков да съобщи това, което са решили, но трябва и другите да кажат какви са им били съображенията, за дерогацията, продължаваме ли да ползваме руския петрол, на какви цени, къде влиза, в какви количества, борбата с контрабандата, измервателните прибори. За всичко това вчера беше говорено и можеше да стане много красиво, ако го бяхме обявили днес, след подписите и внасянето, каза Бойко Борисов.

На въпрос за охраната на къщата му в Банкя отговори, че не е забелязал да е охраняван от жандармерията. Той обаче имал притеснение кой наблюдава къщата му и с каква цел. Кой е казал на Слави Трифонов и защо моята къща продължава да е под такова наблюдение на "мутрите", попита лидерът на ГЕРБ.

Във връзка с управленската програма Бойко Борисов уточни, че вчера са постигнали съгласие за назначаването на още един заместник-министър, както и че по принцип тези дни ще бъде договорено и за останалите областни управители.

Борисов уточни, че досега са избягвали квотния принцип и са търсили съгласие по места. Вярно, че ние отстъпваме навсякъде до този момент за областни управители, каза той.

Според него е малко притеснително, че на много места си слагат за областни управители областните ръководители на структурите си и така пренасяли щабовете за местните избори в областната управа.

Относно кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София подчерта, че е той много добър, а самият Борисов е работил с него още като кмет на столицата. Мисля, че в десницата ще има проблем между "родата на Държавна сигурност и истински автентичното дясно", коментира той.

ГЕРБ ще обяви решението си за местния вот през септември, припомни председателят на партията.