За Балканите е важно да са част от Европа, но и за Европа е важно Балканите да са част от Европа. Гражданите на държавите на полуострова трябва да осъзнаят, че инвестициите от Европа са 74%, а тези от другите държави и Русия - само и 3-4%".

Това заяви пред Нова телевизия Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Това не е форум за разширяването, а среща на върха с тема за европейската перспектива и свързаност. Това е важно разграничение, защото не може да си позволим да даваме фалшиви очаквания, че ще определим точна дата за присъединяването на страни от Западните Балкани към ЕС. Буквално преди една година тази тема не беше в дневния ред", обясни Павлова.

По думите й целта е да се подпише политическа декларация, че европейската перспектива на Западните Балкани е дългосрочен приоритет. Ще се реализират и проекти за свързаност - транспортна, енергийна, дигитална, икономическа и други.

На продължилата до полунощ вечеря в сряда лидерите на страните от Евросъюза обсъдиха последното развитие на отношенията със Съединените щати. Акцентът беше иранското ядрено споразумение и международната търговия.

"На работната среща снощи най-силно ме впечатли, че Европа е по-единна от всякога. Всички лидери бяха убедени, че е важно да са твърди и единни, но диалогични по темата", каза Лиляна Павлова.

В четвъртък срещата на върха ЕС - Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите.