"Целите на президента на САЩ Доналд Тръмп са да бъде преизбран през 2020 г и да получи Нобелова награда за мир, която най-вероятно ще сподели с Ким Чен-ун. Общата цел на двамата е "аз ти давам всичко, ако ти ми дадеш всичко", което в крайна сметка ще се случи". Това коментира в предаването "Тази сутрин" Соломон Паси.

"Ако преди 11 години ЕС беше приел идеята на България да бъде по-активен в преговорите със Северна Корея, имаше голяма вероятност срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да е в София, а не в Сингапур.

България е единствената европейска страна, която има някакъв реален принос за отношенията на Северна Корея с останалия свят. През 2007 г. успешната българска мисия доведе до доброволното срутване на кулата за охладителна вода на ядрената остановка в Йонбьон и това беше наш успех, който за съжаление ЕС не припозна", обясни Паси.

"Смятам, че ще бъде много положително за страната ни следващата среща между двамата лидери да е в София", допълни дипломатът.

По думите му, севернокорейският лидер има три основни цели по отношение на политиката със САЩ.

"Ким Чен-ун иска да се среща с Тръмп колкото се може по-често, по-възможност всеки месец. Дори изтече информация, че следващия месец планират среща в Пхенян. Втората цел на Ким е Северна Корея да подпише мирен договор със САЩ, а третата е Ким да остане пожизнен лидер на Северна Корея, което изглежда доста възможно", обясни Паси.

"Този септември Ким Чен-ун ще посети САЩ за участие на Общото събрание на ООН и това ще се случи за първи път с лидер на Северна Корея", подчерта още Паси.

Той коментира и скандалното решение на американския президент да не подпише общата декларация, приета от лидерите на Г-7 на последната им среща.

"Тръмп им каза, че има собствен дневен ред, но те му отговориха, че ще наложат тарифи за производства, които се правят в щати, които са подкрепили Тръмп на изборите, така че ще бъдат селекционирани", обясни Паси.

Дипломатът подчерта успешната роля на българското европредседателство за намирането на консенсус между Гърция и Македония по повод името на западната ни съседка.

"Искам да поздравя специално българското европредседателство за проектоспоразумението, защото България имаше много ключова и катализираща роля за името на Македони", заяви Соломон Паси.