Контактната група, излъчена от ГЕРБ, в състав Соломон Паси и Росен Плевнелиев, направи обобщение след края на срещите си с партиите, които се отзоваха - само ГЕРБ-СДС, "Български възход" и днес ДПС. Останалите не приеха поканата.

"Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но са крайно противопоставени една на друга", заключи Росен Плевнелиев след края на серията срещи. "Ако се състави правителство, независимо от кого, независимо как, ние ще се гордеем поне мъничко да сме допринесли", призна Росен Плевнелиев.

"Ние не раздаваме постове и не преговаряме за правителство, но искаме България да има редовно правителство и работещ парламент", допълни той.

Двамата предложиха проект на декларация, която да се приеме от парламента. Като приоритети в документа те изреждат във вътрешнополитически план партиите от НС да възстановят добрия тон, да изберат редовно правителство и да приемат необходимите закони по поетите ангажименти в Плана за възстановяване и устойчвост.

"Ще подкрепим правна реформа, като до 6 м. ще организираме широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, включително Венецианската комисия. До една година ще извършим необходимата конституционна промяна, базирана изцяло на институционален, а не субективен подход", се посочва още сред тях, като се осъжда промната на конституционниия модел с цел президентска република.

"Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО, като единствена гаранция за нашата сигурност и просперитет. Потвърждаваме националната цел за присъединяване на България към Шенген, Еврозоната, както и членството на страната ни в ОИСР;

Подкрепяме програма за ускорено превъоръжаване на българската армия, с цел да се изградят и поддържат способности на въоръжените сили, адекватни на средата на сигурност и в съответствие на поетите национални ангажименти към колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС;

Убедени сме в решимостта на Народното събрание да одобри втората част от покупката на Ф-16 за изграждане на пълна ескадрила за нашите ВВС", се посочва още в декларацията.

В раздела външна политика се предлага НС да осъди "ескалиращата военна агресия на Русия и незаконното анексиране на украински територии в нарушение на Устава на ООН и международното право. Препотвърждаваме позицията на България за категорично непризнаване на тази анексия, както и пълната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Потвърждаваме участието на България в изпълнението на приетите с единодушие - и с нашия глас! - решения на НАТО и Европейския съюз за оказване на военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна в защита на нейната териториална цялост в международно утвърдените й граници", пише в проектодокумента. В него се посочва още, че "не приемаме квалифицирането, от страна на Русия, на България, държавите членки на ЕС и НАТО и всички държави от демократичния свят като "неприятелски".

"Поемаме ангажимент за засилване на устойчивостта на нашата млада демокрация към хибридни въздействия, вкл. дезинформация, пропаганда и опити за подкопаване устоите на конституционното ни устройство", се казва още в декларацията.

Росен Плевнелиев посочи, че ще се надяват с документа, с дебатите по него в общественото пространство, в Народното събрание, да допринесат за формиране на правителство с който и да било мандат и по каквато и да била формула.

"Виждаме много силна мотивация на евроатлантическите сили. Още в началото казахме, че ако има някакво мнозинство в този парламент, то може да бъде само евроатлантическо. Само ценностите и дълбоката вяра, че всичко може да бъде разбрано от политиците чрез инструментите на евроатлантическата солидарност", обобщи Плевнелиев.