Контактната група за сформиране на правителство, инициирана от ГЕРБ и ръководена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ще започне преговори с парламентарните групи чак когато бъде избран председател на Народното събрание. Това съобщиха от пресофиса на президента Плевнелиев.

"Изборът на Председател на Народното събрание е основен приоритет за народните представители в 48-то НС", посочва държавният глава (2012-2017 г.) и продължава:

"Съзнавайки това контактната група ще започне срещите си с ПГ след успешното избиране на председател на 48-то НС".

 Плевнелиев посочва, че графикът ще бъде динамичен.

"С надеждата, че в рамките на днешния ден народните представители ще съумеят да изберат председател на НС, с което ще се възстанови духът на разбирателство, графикът на срещите се променя, както следва: 21 октомври, петък в 10.00 ч.: Коалиция ГЕРБ-СДС; 21 октомври, петък в 11.30 ч.: Български възход; 21 октомври, петък в 14.00 ч.: Движение за права и свободи", пояснява още президентът.

По думите му групата е получила официални писмени откази за срещи от БСП и "Продължаваме промяната".

"Запазваме си правото за промени в графика, поради извънредната ситуация, за което ще Ви информираме своевременно", отбелязва Плевнелиев.

Разговорите трябваше да започнат още днес, като се очакваше още в първия си работен ден депутатите да изберат председател на парламента, и да продължат до 23 октомври.

На 24 октомври, понеделник, в края на 5-дневната ни мисия ще имаме готовност да споделим с обществото ни, около кои стратегически приоритети на страната виждаме възможност за разбирателство в 48-ия Парламент, с което нашата мисия ще бъде изчерпана, заявиха преди няколко дни в официалното писмо до парламентарните групи Плевнелиев и Паси.