Контактната група, начело на Росен Плевнелиев и Соломон Паси, не е прекъсвала своята работа и ще продължи да търси решения заедно с всички проевропейски и демократични партии, съобщиха от офиса на Плевнелиев.

Изборът на председател на парламента, започването на работата на 48-ото НС и утвърждаването на парламента, като работеща институция в този критичен момент, е основен приоритет за всички нас, пише в позицията на екипа.

Плевнелиев и Паси ще се срещат с партиите след избор на шеф на Народното събрание. 

Бившият министър на външните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски туитна междувременно: "И все пак: ще ни е по-лесно да направим британско правителство, отколкото българско!"

"Дългосрочната ни цел, да подпомогнем разговорите за търсене на решения и съгласие по приоритети между про-европейските парламентарни групи в 48-то НС, остава непроменена, като за предстоящи срещи ще Ви информираме своевременно". Накрая на писмото на контактната група пише: "С уважение към търпението на обществото и медиите".

Росен Плевнелиев информира журналистите за постигнатото дотук: "Да постигнем нашата една-единствена елементарна цел, а тя е най-после политическите партии започват да търсят заедно решение. Дотук от общо шест политически партии, които ние сме поканили, само една е отказала. Очакваме реакцията на останалите. Няма да се откажем. До последно ще очакваме и ще се надяваме. Получихме писмен отказ от БСП засега".

Преди началото на консултациите, в писмо до партиите и коалициите, Плевнелиев и Паси посочиха, че предлагат да съдействат на заявилите да "подкрепят европейското и демократично развитие на България за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог."

В писмото си двамата медиатори информират, че следващия понеделник, след четирите дни на срещи, ще имат готовност да заявят пред обществото кои са стратегическите приоритети, около които може да има възможност за разбирателство в новия парламент.