Президент на Република България (2012-2017) Росен Плевнелиев и министърът на външните работи (2001-2005) Соломон Паси изпратиха писмо до парламентарните групи на партии и коалиции в 48-то Народно събрание. То е по повод мисията за диалог в името на прогреса. 

В писмото се заявява, че ескалиращото напрежение в международната среда от години е изпитание за икономиката и морала на демократичния свят. Според двамата политици, в добавка е и безпрецедентната политическа ситуация у нас, растяща радикализация и задълбочаващи се разделители в обществото застрашаващо увеличават риска за сигурността на България.

"От тази кризисна ситуация има изход, който, обаче, минава през диалог и съгласие по конкретни и работещи решения — да, решения, а не оправдания ", заявяват Плевнелиев и Паси. 

"Тази ни вяра ни подтикна да се нагърбим с безкористна мисия, която приемаме като доброволен дълг, а именно да се включим в контактна група, търсеща съгласие по принципи и приоритети, които да се заложат в работата на новото Народно събрание ", отбелязват Плевнелиев и Паси.

"Предлагаме да съдействаме на шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог ", казват още политиците. 

Конкретно те предлагат да посетят представители на откликналите парламентарни групи в стаите им в сградата на Парламента между 20-23 октомври в следния примерен ред, като отбелязват, че изцяло ще се съобразят с техните графици:

20 октомври, четвъртък (сутрин): Коалиция ГЕРБ-СДС;

21 октомври, петък (сутрин): Продължаваме промяната;

22 октомври, събота (сутрин): Движение за права и свободи;

22 октомври, събота (следобед): БСП за България;

23 октомври, неделя (сутрин): Демократична България — обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение);

23 октомври, неделя (следобед): Български възход.

На 24 октомври, понеделник, в края на 5-дневната ни мисия ще имаме готовност да споделим с обществото ни, около кои стратегически приоритети на страната виждаме възможност за разбирателство в 48-ия Парламент, с което нашата мисия ще бъде изчерпана, заявяват Плевнелиев и Паси. 

Подчертаваме, че от ничие име (нито свое, нито на трето лице!) и по никакъв начин не предлагаме разговори за съставяне на правителство, което е правомощие на съответните мандатоносители и Президента на републиката. Единствено, което търсим са допирните точки, за които вярваме че са много повече, отколкото е видно, коментират двамата медиатори.