Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев се срещна с първата група български пилоти, които ще преминат обучение за усвояване на многоцелеви изтребител F-16 BLOCK 70 в САЩ. 

Това са майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев. В срещата на "Дондуков" 2 участва и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител със съвременни отбранителни способности, заяви президентът и пожела успех на летателния състав.

Румен Радев подчерта, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти.

От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България, каза президентът.

До седмици се очаква първата група от 4-ма пилоти да замине за обучение в САЩ. Именно те се представиха пред Радев, а общият брой на обучените ще е 13 - съобщи вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов.