"Продължаваме промяната"-"Демократична България" водят с минимална разлика пред ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ събират 26,4%, а ГЕРБ-СДС - 25,5%. Това сочат първите резултати от екзитпола на агенция "Алфа рисърч" за парламентарния вот, обявени в 20.00 часа. 

Според социолозите, разликата между партиите на Бойко Борисов и Кирил Петков е под 1% процент. 

На трето място е ДПС с 13,9% от гласовете на избирателите, но със съвсем минимален аванс пред "Възраждане".

Партията на Костадин Костадинов получава 13,5% на сто.

След това избирателите са подредили Българската социалистическа партия с 9,2 на сто.

Под чертата към момента остават "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев с 3,6% на сто от гласовете на избирателите, партията на Слави Трифонов - ИТН, с 3,5%. Извън парламента са и от "Левицата" - с 2% от гласовете на избирателите.

Разпределението на мандатите в Народното събрание, според социолозите от "Алфа рисърч", е следното:

  • ПП-ДБ- 26,4%
  • ГЕРБ-СДС - 25,5%
  • ДПС - 13,9%
  • "Възраждане" - 13,5%
  • БСП - 9,2%
  • "Български възход" - 3,6%
  • "Има такъв народ" - 3,5%
  • Левицата - 2%

"Алфа рисърч" изчисли и прогнозните мандати. Според данните ПП-ДБ ще има 71 мандата, ГЕРБ-СДС - 69, ДПС ще имат 38 депутати, "Възраждане" - 37, а БСП - 25 места.

"Това, което наблюдаваме към този момент, е фотофиниш между първите две партии", анализира данните Боряна Димитрова по БНТ.

По думите ѝ трябва да се изчака паралелното преброяване, за да има по-голяма яснота, и "много вероятно да трябва да изчакваме и пълното преброяване от ЦИК заедно с резултатите от чужбина".

Виждаме близки резултати между третата и четвъртата партия, като не се изключва в Народното събрание да влезе и шеста партия, каза още Димитрова.

"Коалиция между една от големите и една от по-малките не е възможна, такава не е възможна и между някоя от първите две партии съвместно с две от другите по-малки партии, заради очертани идеологически различия", коментира Димитрова. Според нея единственият модел е коалиция между първите две.

"Дали тя ще бъде приета", ще видим, допълни тя.