Първия си опит да излъчат редовен кабинет ще направят депутатите от 48-ото Народно събрание. Номинираният за премиер от носителя на първия мандат ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски ще чуе тежката дума на пленарната зала.

Засега изглежда, че сигурните гласове "против" са 124 плюс още един, евентуално от независимия Явор Божанков. Зад това число стоят "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП и "Демократична България". Техните представители до последно, ден преди вота, твърдяха, че отстъпление от позициите им няма да има и ще гласуват против кабинет, излъчен с мандата на ГЕРБ. Освен ако няма изненади от претърпели свой катарзис депутати.

А мандатоносителят, освен на своите 67 гласа, ще може да разчита на още 36 от ДПС, след като лидерът на Движението Мустафа Карадайъ анонсира, че неговите депутати ще гласуват по-скоро "за" кабинета "Габровски". Решението за евентуална подкрепа беше взето на заседание на Централното оперативно бюро на ДПС с уговорката, че партията иска да чуе и види конкретната програма, за да даде зелена светлина.

"Програмата е много важна. Какво възнамерява да прави това правителство е много важно. Няма нищо на всяка цена. В момента ние правим големи компромиси за подкрепата на това правителство", коментира след заседанието Карадайъ.

Така ГЕРБ и ДПС събират сигурни 103 гласа, които не стигат, за да мине правителство. 

До последния момент във вторник вечерта от "Български възход" не издадоха как ще гласуват и оставиха медиите да гадаят с обещанието, че ще видят какво ще се случи в залата в сряда сутринта. 

"С цялото ми уважение към проф. Габровски и неговите усилия, както и към това, което прави държавата, и нещата се случват в пленарна зала, не искам предварително да огласявам пред медиите какво ще ни е поведението, но ще го видите. То ще е консоидирано и ще е ясно за всички български граждани", пък бе коментарът на лидера на БВ Стефан Янев след заседанието на групата.

Очакванията са все пак от БВ да се присъединят към ГЕРБ и ДПС и да дадат рамо на редовно правителство, предвид заявката на Янев за консенсус и нужда от редовно правителство. И с тяхна помощ обаче гласовете "за" са само 115 и не са достатъчно премиерът да бъде избран. 

В една друга ситуация, при игра с кворума, те могат и да стигнат, но всички партии в парламента се кълнат, че депутатите им ще са на линия и няма да има отсъстващи от пленарната зала.

За да мине правителството "Габровски", е необходимо да са го подкрепили повече от половината присъстващи в залата депутати плюс един. При падане на кворума не е задължително те да бъдат 121. Възможно е разпределението на силите да претърпи промяна при условие, че има отсъстващи народни представители или такива, които не участват в гласуването. 

Очаква се гласуването да е явно, въпреки първоначалната идея на ГЕРБ за таен вот, за да може да получат подкрепата на още няколко разколебани депутати, евентуално от групата на ПП и останалите, които са против правителство с първия мандат. Тайно гласуване по правилник има право да предложи една парламентарна група или 1/10 от всички народни представители, но преди да се проведе то, предложението се подлага на гласуване в пленарната зала. Ако залата реши да има таен вот, следва печатане на бюлетини, а единственият таен вот, който помним от последните десетилетия в парламента, беше изборът на омбудсман, не и на правителство.

За да мине кабинетът пък, народните представители първо трябва да изберат министър-председателя, предложен с указ от президента. В отделно проекторешение вече избраният премиер предлага структурата на Министерския съвет и персоналния му състав. 

Ако пленарната зала отхвърли Габровски, това означава, че той изобщо няма да има шанс да предложи анонсираните вече кандидати за министри, чиито имена от понеделник насам разбуниха публичното пространство, а анализатори и политици се надпреварваха да налагат своя прочит - експертен или политически е този проектосъстав на кабинет, и кой от номинираните за министри през коя партия е преминал в кариерата си. 

И служебните министри очакват развръзката дали ще стягат багажа, или ще продължат да управляват и след Нова година. В нарочно съобщение до медиите от пресцентъра на Министерския съвет уточниха, че допълнително ще съобщят кога евентуално ще има заседание на служебното правителство и при какъв дневен ред, въпреки че досега редовните си заседания провеждаха в сряда сутринта.