Външният министър Мария Габриел се срещна с първия дипломат на Северна Македония Буяр Османи в рамките на форума Дубровник 2023, съобщиха от македонското МВнР.

Eвропейската перспектива на Република Северна Македония, в съответствие с принципите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония, е била във фокуса на разговорите между българския вицепремиер и министъра на външните работи на РСМ, се посочва в съобщението, пише БТА.

На срещата министрите са обменили мнения за работата на секторните работни групи, като са потвърдили значението им за цялостните отношения и сътрудничество, пише в съобщението.

Османи е изразил задоволство от сформирането на редовно правителство в България, изразявайки мнение, че това създава допълнителни перспективи за по-интензивен политически диалог, а оттам и повече възможности за укрепване на двустранното сътрудничество между двете съседни страни.

Разменени са били и мнения за актуалната политическа ситуация и ситуацията със сигурността в региона, както и за необходимостта от ускоряване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, през призмата на променените геополитически обстоятелства.

Това е първата среща между Османи и Габриел след назначаването на новото политическо правителство на България, се уточнява в съобщението.

Преди дни външният министър на Северна Македония коментира, че очаква с оптимизъм редовното правителство, защото честите избори в България и управлението на служебни кабинети са се отразили негативно на диалога между двете страни.