Честите избори в България са един от факторите, които влияят негативно на двустранните отношения и европейската динамика на Република Северна Македония, каза в интервю за телевизия Телма министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Той уточни, че за двете години и половина, откакто е заел поста, ще работи с шести български министър на външните работи, "което не позволява да има достатъчно време за да се изградят отношения на лично и институционално доверие". Според него обаче "с политици, които имат ясен политически мандат, се разговаря много по-лесно", защото ангажимент на служебното правителство е да "пази определени въпроси, докато дойде политическото правителство", информира БТА.

Според Османи би било прибързано, ако процедурата по промените в конституцията на Северна Македония започне, преди лидерската среща между премиера Димитър Ковачевски и председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, "но би било добре от нея да има положителен изход, защото опозицията може да пропусне историческа възможност поне веднъж в последните години да допринесе за важни стратегически процеси, които носят прогрес и стабилност на страната".

Независимо от резултата от лидерската среща, която ще се проведе утре, предложените конституционни промени обаче ще бъдат внесени в парламента.

"Веднъж казах, че за първи път чух идеята за конституционни промени и вписване на българите в конституцията, като решение на отношенията с България от висш представител на ВМРО-ДПМНЕ. Същото твърдят и хора от ВМРО-ДПМНЕ, които разбират процеса. Но има и такива, които следят проучванията и смятат, че ще получат повече гласове, ако "яхнат" емоцията, която се създава в момента, а тя се създава на базата на пропаганда, конспирация, фалшиви новини и всяване на страх в гражданите", каза Османи, който уточни, че България не може да добави нови условия към преговорната рамка, защото "тя е затворена" и гласувана от 27-те страни членки и не може да бъде предоговаряна.

"Конституционните промени са условие за по-нататъшния европейски път на (Република Северна Македония), но и най-доброто формално потвърждение на нашата позиция по отношение на малцинствената българска общност в страната. Формално така се определя, имаме мнозинство македонски народ и имаме части от други народи, които живеят тук при равни условия, включително българската общност", каза Османи.

Министърът на външните работи на Северна Македония припомни, че предложението от страна на управляващите към опозицията, която настоява за предсрочни избори, "още е на масата": ако ВМРО-ДПМНЕ гласува промените в конституцията, в същия ден парламентът на страната да бъде разпуснат и да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори.

По думите на Османи, Северна Македония ще търси неофициални ясни гаранции от страните членки на Европейския съюз, че пътната карта и Планът за действие ще бъдат приети, преди да бъде завършена процедурата по конституционните промени.

"Въпреки че формално стъпките са една след друга, не бих пристъпил към гласуване на промените в конституцията, докато не получа поне неофициална подкрепа за Плана за действие, защото не искам да отваряме друга тема след конституционните промени. След тях влизаме в бързата лента, отваряме първата преговорна глава. Въз основа на доклада от скрининга изготвяме пътна карта и Плана за действие, който всички страни членки на ЕС трябва да одобрят. Със сигурност ще получим гаранции, че ще бъде одобрен, преди да завършим процеса по конституционните промени", каза Османи.

Попитан за това дали България би могла да постави въпроса за езика на омраза, Османи посочи, че не може да каже, че език на омраза няма, но той е в социалните мрежи, където държавата не може да налага санкции, и е "важно да го няма на институционално ниво", а думите на Ковачевски, че "дискурсът на България към Северна Македония е подобен на този на Русия към Украйна", са били "заради отделни изказвания на отделни на български политици и не се отнасят до цялата българска политика".