Партията на Цветан Цветанов - "Републиканци за България", няма да участва в предстоящите извънредни парламентарни избори. "Не желаем да допринасяме за разпиляването на десните гласове", заявиха от формацията в нарочна позиция, с която се аргументират защо са взели това решение.

"Ние от ПП "Републиканци за България" заявяваме, че няма да участваме в предстоящите извънредни парламентарни избори - нито самостоятелно, нито в коалиция. Мотивите ни са свързани с нежеланието ни да задълбочаваме пагубното разделение на нацията", посочват от формацията.

"Прогнозата ни, че предстоящата кампания се очертава като партийно противостоене, а не предлагане на работещи решения. Все повече връх ще взимат популистки идеи, които изначално са вредни и неможещи да бъдат реализирани. Това ще бъде кампания на неизпълнимите обещания, т.е. кампания на лъжата", категорични са от партията.

"ПП "Републиканци за България" никога не е залагала на популизма и евтиното политическо говорене. Напротив - открито и честно сме заявявали проблемите и мерките за тяхното решаване, дори когато те не са били популярни", се подчертава в декларацията.

"Стара максима е, че една партия се създава, за да формира и изразява политическата воля на народа чрез участие в избори. Но участието не бива да бъде безпринципно и самоцелно. Ние от ПП "Републиканци за България" сме изключително разтревожени от ескалацията на напрежението в политическия живот на страната. При наличието на поредица от кризи - здравна, икономическа, енергийна, както и руската агресия срещу Украйна. Провеждането на нови, извънредни избори, само допълва поредицата от кризи, без да ги решава", категорични са от партията. 

И предричат: "Очакват ни поредни избори, на които ще доминира безпринципното боричкане на партия срещу партия, без идейна дискусия и предлагане на конкретни решения за справяне със ситуацията".

"Не желаем да допринасяме за разпиляването на десните гласове. Това само ще задълбочи фрагментирането на политическото пространство и няма да допринесе за създаването на работещ парламент и стабилно правителство", посочват от партията.

И призовават своите симпатизанти и членове да подкрепят политически сили, които работят за смяната на модела и в които припознават носители на десните, евроатлантически ценности, на тоталната енергийната диверсификация на България и адекватна държавна подкрепа само за социално-нуждаещите се. Апелът е да бъде даден глас за онези партии, които стоят зад въвеждането на еврото и за това страната ни да участва активна в Инициативата "Три морета".

"Републиканци за България" се обявяват за "силен, десен Евроатлантически алианс.

"Свидетели сме, че идеята за неговото създаване набира все повече привърженици, но явно времето му още не е настъпило", констатират от формацията.

"Ние от ПП "Републиканци за България" заявяваме категорично, че работим и ще работим за осъществяването на този силен десен Евроатлантически алианс, който ще измъкне България от перманентната политическа криза, предизвиквана и разпалвана от популистки, леви и националистически партии, както и от настоящия президент Румен Радев", категорични са от партията.