ПП-ДБ извадиха от коалицията си партията на бившия депутат Настимир Ананиев - "Волт". Това е станало по време на преговорите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", съобщиха от формацията, която през 2021 г. си предостави регистрацията на Кирил Петков и Асен Василев, за да могат да се явят на първите си избори.

Според формацията, от "Волт" са били изключени от съюза под давлението на "Демократична България". В своя позиция от партията на Ананиев недоволстват, че преговорите са се провели зад гърба им и без тяхно знание.

По тази причина партия "Волт" свиква извънреден национален съвет този петък, за да обсъди явяването си на предстоящите избори, съобщиха от формацията.

Оттам отбелязаха, че "Волт" е част от коалиция ПП-ДБ от самото ѝ създаване за изборите за 49-ото Народно събрание през април 2023. "Волт" също така беше и мандатоносител на "Продължаваме Промяната" (ПП) преди три години за изборите за 47-ото Народно събрание, когато беше гласуван и кабинетът "Петков", информира БТА.

"Последните два дни разбрахме и за преговори, които са се водили без ПП "Волт". При съставянето на коалицията за 50-ото Народно събрание, "Демократична България" (ДБ) са настоявали "Волт" да се премахне от коалицията, но тогава ПП са отказали, се посочва в прессъобщението. Според "Волт" очевидно сега ДБ са успели да се наложат след заплахите си за напускане на коалицията. Основните три проблема са били избираемите места, участието на "Волт" в коалиционния съвет на ПП-ДБ и включване в коалиционното споразумение на регламент, уточняващ с кои партии и коалиции не биха работили в предстоящото 51-во Народно събрание, посочиха от "Волт".

Оттам добавиха, че партията никога не е имала претенции към коалицията за избираеми места или получаването на субсидия, например. "За нас са важни политиките и принципите, за които се борим, както и да има истинска промяна. Затова и на 30 септември поискахме среща с другите три партии от коалицията, като беше изпратено писмо до Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Божидар Божанов", посочиха от "Волт".

По-късно от "Продължаваме Промяната" потвърдиха, че продължават напред без "Волт" и благодариха "лично към Настимир Ананиев за ползотворното сътрудничество и съвместната работа през изминалите три години".

Оценяваме подкрепата на ПП "Волт" при първата регистрация на "Продължаваме Промяната" за изборите през 2021 г. и признаваме значимостта на този акт, посочват в позиция от ПП.

В хода на нашето партньорство преодоляхме множество предизвикателства и постигнахме важни резултати заедно, гласи още признателността на ПП.

От формацията на Кирил Петков и Асен Василев изтъкват, че причина за раздялата им сега "някои от различията в подходите ни в тази трудна политическа ситуация". Те мотивирали Изпълнителния съвет на ПП да вземе решение за прекратяване на партньорството ни с ПП "Волт" за следващите парламентарни избори.

Изразяваме нашата благодарност към ПП "Волт" и Настимир Ананиев за проявеното доверие и сътрудничество. Запазваме уважението си към тях и им пожелаваме успех в бъдещите начинания", завършва отговорът на ПП на острата реакция на първия им мандатоносител.

Националният съвет на "Да, България" снощи реши партията да остане в коалицията ПП-ДБ. С решението на Националния съвет се дава мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България". Вчера сутрин от "Демократи за силна България" също съобщиха, че решението им е да останат в коалицията ПП-ДБ. А трите партии и днес в парламента потвърдиха, че остават заедно и ще се явят в коалиция на предсрочния вот.