Партиите в коалицията "Продължаваме промяната"- "Демократична България" не са приели предложението на "Да, България" за провеждане на предварителни избори, чрез които да бъдат подредени листите за предстоящия парламентарен вот. Това става ясно от декларация на Националния съвет на "Да, България", публикувана на официалния сайт на партията.

На проведено вчера заседание Националният съвет на "Да, България" даде допълнителен срок до 3 септември, в който Изпълнителният съвет да докладва за постигнатия напредък в преговорите с партньорите в ПП-ДБ по темите, формулирани в резолюцията на НС от 15 август. Въз основата на този допълнителен доклад ще може да бъде взето решение за формата на участие на "Да, България!" на изборите за 51-во Народно събрание.

Партньорите не са постигнали съгласие относно отпадането на квотния принцип при редене на листите, въвеждането на качествен критерий за оценка на кандидатите за народни представители и привличането на нови лица, които да участват в предизборната надпревара като граждански квоти.

От партията съобщиха, че ще проведат още един кръг разговори с партньорите от коалицията ПП-ДБ. В него следва Изпълнителният съвет на "Да, България" да предложи:

  • логиката на партийните квоти да бъде заместена от качествени критерии и процес на селектиране на кандидатите, базиран на аргументи, свързани с публично обявени отчети за тяхната дейност, принос, разпознаваемост и др.;
  • конкретен механизъм за общ за коалицията процес на идентифициране и привличане на нови кандидати с изявени качества, разпознаваемост, гражданска и професионална позиция;
  • мерки за пълноценно използване на потенциала на преференциалните кампании като средство за демократизиране и динамизиране на кампанията.

Националният съвет на "Да, България" дава допълнителен срок до 3 септември т.г., в който Изпълнителният съвет да докладва за постигнатия напредък в преговорите, така че на основата на този допълнителен доклад да може да бъде взето решение за формата на участие на "Да, България!" на изборите за 51-во Народно събрание, пише в съобщението.

Също така Изпълнителният съвет и народните представители от "Да, България" следва да разработят пакет от национални приоритети, решения и политики, на които да бъде основана кампанията и работата на депутатите от партията в следващия парламент.