Партиите, които са получили държавни субсидии, трябва да върнат надвзетите суми, реши официално правната комисия на парламента. Решението беше взето почти без дебат и с пълно единодушие.

Скандалът избухна преди месец, когато "Шоуто на Слави" разкри, че вместо 11 лева на глас партиите са взимали над 13 лв. Така, вместо да получават 32 млн. годишно, те са се разписвали срещу 38,5 млн., или с 6 млн. повече. Сумата, която политическите формации трябва да върнат, е 14,6 млн. лв. Почти всички от тях са парламентарно представени - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля". Пари обаче ще трябва да връща и "Възраждане" на варненския бизнесмен Костадин Костадинов, която на парламентарните избори събра над 1% и така получи право на държавно финансиране. 

Утре това ще бъда окончателно гласувано и в пленарната зала.

Сумите ще бъдат удържани от бъдещата субсидия, която по принцип се превежда на четири транша в календарната година.

"За тези, които получават субсидия, а не върнат доброволно, от втория им транш за 2019 г. ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по разпоредбите на този законопроект. От всички следващи траншове по 50%", коментира зам.-министърът на финансите Росица Велкова.

Партиите и коалициите, които вече не получават субсидии, ще имат срок до 31.12.2020 г. да върнат надплатеното. Това ще важи и ако дотогава бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори и някоя от получаващите субсидия партии я изгуби.

Тези, които получават субсидия, но не върнат надплатеното доброволно, ще получат с 30% по-малко от сумата, която трябва да получи във второто плащане за годината. Следващите два транша пък ще бъдат намалени наполовина.

Междувременно намаляването на субсидиите на партиите от 11 на 1 лев на глас стана нов повод за задочна размяна на реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Държавният глава заяви, че намаляването на субсидията удря повече опозицията.

"Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и го правят по начин, по който дори не се и крият. Едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори", каза Радев.

Борисов обаче отговори:

"Местният вот е чак октомври. Две години можеше президентът Радев да говори срещу Слави Трифонов. Не съм го чул да се обади".

Падането на субсидията на лев се очаква да влезе в сила от 1 юли, ако предложението бъде одобрено и на второ четене от депутатите. Вчера мнозинството го одобри на първо четене.