ДПС успява да мобилизира в най-голяма степен избирателите си, показват прогнозни данни на "Екзакта Рисърч Груп" за парламентарните избори на 5 октомври, предаде БТА.

Вчера няколко други социологически агенции обявиха последните си прогнози, според които ще има парламент с между 6 и 8 партии и трудно ще се състави правителство. Те също отчетоха, че ДПС, Патриотичният фронт, "Атака" и АБВ бележат ясно забележим ръст в хода на кампанията.

Според "Екзакта", ГЕРБ ще получи между 36,5% и 37,5% от гласуващите, БСП - 19-20 на сто, а ДПС - 14,5 -15,5 процента. Реформаторският блок ще получи 6,5 - 7,5 на сто, ББЦ - 6.5 на сто - 7.5 процента, Патриотичният фронт - 4 - 5 процента, АБВ - 3.5 - 4.5 процента, а "Атака" - 2,8 - 3,8 на сто.

Прогнозата за мандатите е 99-102 за ГЕРБ, БСП - 51-53, ДПС - 40-42, РБ - 18-19, ББЦ - 18-19, ПФ - 12-13.

От началото на кампанията РБ получават резултати, които им осигуряват място в бъдещия парламент. ББЦ също подобрила електоралните си шансове, отбелязват социолозите.
АБВ от самото начало на кампанията получават електорален дял, който им дава шанс да се борят за място в парламента.

"Атака" повишава дела на избирателите си едва в самия край на кампанията.

Партиите, които се движат около 1 процент, са "Глас Народен" и "Движение 21".

"Електоратът на по-малките партии от една страна нараства, но от друга не е достатъчно мобилизиран. Това затруднява прогнозите за резултата, който те биха получили в деня на вота. Малки са и разликите помежду им, което не позволява да твърдим категорично дали следващият парламент ще се състои от 6 или от 7 формации", посочват от "Екзакта".

В края на кампанията леко нараства готовността да се гласува на предстоящите парламентарни избори.

Декларираните категорични нагласи за упражняване на вот сочат активност близка до тази на парламентарните избори през май, 2013 г.

"Засега очакваме да гласуват между 3 300 000 и 3 500 000 избиратели", коментират от "Екзакта".

Оттам обясняват, че е важно уточнението, че по време на кампанията активността нараствала главно заради интереса на избирателите към малките партии.

"Немалка част от българите са склонни да гледат на малките партии с надеждата, че именно те ще бъдат коректив и балансьор в бъдещи управленски конфигурации", посочват от агенцията.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на изборите?