Разглеждането на вота на недоверие към правителството, внесен от БСП, "Възраждане" и ИТН, ще бъде на 15 ноември, сряда. Гласуването ще се проведе на следващия ден, обяви председателят на Нaродното събрание Росен Желязков. 

Мотивът за вота на недоверие е "неспособността правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната".

"59 народни представители от парламентарните групи "БСП за България", "Възраждане", "Има такъв народ" и един нечленуващ в парламентарна група народен представител предлагат Народното събрание да гласува недоверие на МС с министър-председател Николай Денков заради неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната. След приключване на разискванията ще бъде обявен началният час на гласуване на проекта за решение на пленарното заседание на 16-и ноември, четвъртък", обясни Желязков. 

Първият вот на недоверие към кабинета "Денков" - за "провала на правителството в сектор "Енергетика" - беше отхвърлен на 13 октомври на извънредно заседание на парламента. Той беше внесен от 72 депутати от "Възраждане", "БСП за България", ИТН и независимия Радостин Василев.

Пред журналисти председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че ИТН не са партия, която смята, че България трябва да излезе от НАТО или от ЕС.

"Напротив, ние смятаме, че нашата сигурност е свързана с НАТО и ЕС. "Възраждане" може да има някакви такива желания, но ние говорим за това, че този министър на отбраната разпродава българското оръжие, подарява го, без да окомплектова Българската армия. 

Факт е, че тези бойни машини, които ще ги купим (проекта за нови бойни машини "Страйкър" за Сухопътните войски), се купуват без обществена поръчка. Ние купуваме стар модел, който се премахва от американската армия. Това не е национално отговорно. Съществуват съмнения за корупционни сделки, за лоша експлоатация, за липса на поддръжка и за поставяне на Българската армия в изключително тежка ситуация". 

По думите на Йорданов тези бойни машини се свалят от въоръжение в американската армия, защото нямат противоминна защита, което се е видяло на фронта в Украйна. "В Украйна ги пратиха на фронта, изгърмяха като пуканки и взеха да ги изтеглят", коментира още Йорданов.

Снимка: БТА

Според него "сглобката" ще трае до момента, в който на ГЕРБ им писне от ПП-ДБ и щетите за ГЕРБ станат тотални. 

"В един момент от ГЕРБ ще трябва да избират - или тотална политическа загуба за тях, или "сглобка", добави Йорданов. По думите му и сега се вижда загубата на ГЕРБ на местните избори, която се равнявала на 150 хиляди гласа, а за ПП-ДБ загубата била половината от гласовете, получени на последните парламентарни избори.

Йорданов коментира, че в "сглобката" ДПС са в идеална позиция, тъй като при тях вотът е константна величина и гласовете не зависят от поведението на ДПС като партия. 

По-ранно депутатите решиха да удължат днешното пленарно заседание до приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". 

Снимка: БТА

Освен това, народните избраници отхвърлиха проекта на "Възраждане" за промени в Изборния кодекс. Това стана на първо четене с 52 гласа в подкрепа, 13 - "против" и 83 "въздържал се". 

От парламентарната група предлагаха Централната избирателна комисия да се състои от 25 членове (в момента е от 15), включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, след последните проведени избори за народни представители. Съставът на комисията да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в Народното събрание и да може да бъде съответно променян по време на мандата на комисията, предвиждаха други промени.

Предвиждаше се също ЦИК да се произнася с решения, които се приемат с обикновено мнозинство - повече от половината от присъстващите членове, и да се подписват от председателя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство или липсва произнасяне с решение по отправено искане, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на ИК чрез ЦИК пред ВАС в тридневен срок от публикуването на протокола от съответното заседание. При отмяна на решение за отхвърляне ЦИК постановява ново решение, което приема с мнозинство повече от половината от присъстващите членове, предлагаха от "Възраждане".

Според Антоанета Цонева от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ЦИК не трябва да бъде формирана на политически принцип, затова подобно предложение не решава никакъв проблем с обективността на комисията. Трябва да изберем професионална ЦИК от 7-9 души, които имат добри познания по изборния процес и са с добра репутация, смята депутатът.

От "Възраждане" и ГЕРБ-СДС попитаха откъде ще дойдат тези независими експерти и кой ще ги назначи. Петър Николов от ГЕРБ-СДС коментира, че не вижда кои са тези експерти, които ще се появят, и всички политически сили ще ги припознаят за съвършените експерти. Не знам кой ще ги назначи тези хора - правителството ли, парламентът ли, Светият синод ли, откъде идват тези политически необвързани хора, попита той.

Петър Петров от "Възраждане" подчерта, че е редно народното представителство да има проекция в състава на ЦИК. Искаме не да се прекрати мандатът ѝ, а съставът да бъде увеличен от 15 на 25 членове, поясни той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС предложи да се създаде работна група или подкомисия към някоя комисия и да ѝ се възложи анализ на изборното законодателство.

От един IP адрес да може да бъде подадено само едно електронно заявление през интернет страницата на ЦИК, предлагаха още от "Възраждане", както и от територията на България да не могат да бъдат подавани електронни заявления през интернет страницата на ЦИК.