Със 183 гласа "за" Народното събрание реши МВР да осъществява охрана и на териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, предаде БНТ.

Предложението, което бе внесено от народните представители Бойко Борисов, Делян Пеевски, Рая Назарян, Анна Александрова, Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Ертен Анисова, беше гласувано без дебат в зала.

Въпросът за охраната на бежанските центрове беше повдигнат след два инцидента с мигранти, единият в центъра на столицата. Тогава беше извикан за изслушване вътрешният министър Калин Стоянов.

До момента охраната на центровете се осъществяваше от частни фирми. 

Преди гласуването на първо четене на предложението в средата на март от ГЕРБ-СДС обявиха, че в българското общество има притеснение и за националната сигурност пари не трябва да се пестят. Ако има грешки през годините, не трябва да се жалят пари, заявиха те и посочиха, че ако един законопроект е добър, би трябвало да се подкрепи, независимо кой го внася.

Според партията на Борисов Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е в невъзможност да овладее ситуацията, мизерните условия в центровете са видни. 

В същото време преди седмица граждани на Харманли за пореден път поискаха закриване на местния Регистрационно-приемателен център (РПЦ) за мигранти, като излязоха на протестно шествие. Според протестиращите бежанците се събират на тумби в градинките, закачат младите момичета, подсвиркват им, правят им знаци. Заради ситуацията много живущи в Харманли предпочитат да напуснат града.

Депутатите приеха на второ четене и допълнения в Закона за администрацията, във връзка с увеличаване капацитета на "Гранична полиция". Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 137 народни представители, петима бяха "против", а 37 се въздържаха.