Парламентът прие на второ четене Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка", съобщи БТА.

В мотивите към законопроекта се посочва, че промените включват: актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци - 2 души, инженерно-технически състав - 5 души); коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях; коригирани срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти; промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени.

Въпросното изменение и допълнение не увеличава стойността на подписания през 2019 г. договор и не изисква допълнителни вноски към вече заплатената от България авансова сума. С предложеното изменение не се намаляват или стесняват заложените способности на оръжейната система F-16 Block 70, както са заявени в изискванията на българската страна при подписване на договора за доставка.

Отпадна разпоредбата, която предвиждаше министърът на отбраната да може без ратификация от Народното събрание да сключва изменения и допълнения на международни договори, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката на изтребителите.

Единствен Николай Дренчев от "Възраждане" взе думата по законопроекта на второ четене. Той посочи, че в предложението на Министерския съвет (МС) е направен опит да се отнемат права на Народното събрание и да се делегират на министъра на отбраната, но това е поправено между първо и второ четене. Дренчев коментира, че България е купила "котка в чувал", самолет само на чертеж, и в следващото Народно събрание този въпрос ще стои на дневен ред. "Този МС в оставка за няколко дни не можа да ни предложи ратифициране на още един договор за още осем F-16, който по същия начин щеше да бъде сключен набързо и без необходимата грижа за българските Военновъздушни сили и за Българската армия", каза той.