България не планира да купува изтребители втора ръка, докато дойдат поръчаните F-16 от САЩ. Засега се залага на удължаване на живота на съветските изтребители, за които вариантът е да бъдат ремонтирани в Полша, обясни военният заместник-министър Йордан Божилов пред bTV

Нидерландските изтребители F-35, които участват в охраната на въздушното ни пространство, ще бъдат тук до края на месеца, обяви той. "Със сигурност в НАТО се разработват различни планове как да се подпомогнат държавите на източния фланг, защото не сме само ние в тази ситуация с остаряла съветска техника. Всички страни от източния фланг ще бъдат подпомогнати", каза заместник-министърът на отбраната.

От друга страна Божилов смята, че България трябва да се откаже от танковете Т-72, които са морално и технически остарели, както и от останалата руска военна техника, не само защото е остаряла, а и защото при сегашната геополитическа ситуация става невъзможно тя да се поддържа. 

Божилов е категоричен, че решението на Народното събрание страната ни да не предоставя оръжие на Украйна се спазва стриктно.

Заместник-министърът категорично отрече подозренията, че български самолети СУ-25 са предоставени на Украйна след ремонт в Беларус. По думите му имаме един от най-големите заводи за ремонт на танкове и бронирана техника в Европа, където сега се ремонтират български танкове, така че можем да отговорим на искането на украинската страна.

"Позицията е, че тези батальонни бойни групи (на НАТО) ще бъдат разположени в страните членки на източния фланг, докогато съществува опасност най вече опасност от Руската федерация, предвид това, което става в Украйна", заяви още Йордан Божилов.

"Работим в направление тази бойна група (на НАТО) да бъде усилена. Преговаряме с Италия да поеме тъй наречената роля на рамкова държава, тоест да предостави ключово необходими способности, както и персонал. Бойната група ще бъде укрепена до към 1000-1500 военнослужещи, както са бойните групи във всички останали страни на източния фланг. Това е елемент на отбраната на НАТО и ние трябва да работим с други страни партньори да предоставят тази техника, която ни е необходима", каза военният заместник-министър.