Кандидатът за министър на енергетиката Николай Павлов безпрецедентно взе думата от трибуната в парламента още преди да бъде гласувана номинацията му, за да каже, че "Продължаваме промяната" са разбили пазара на природен газ у нас, вкарали са посредниците и заради тях "Булгаргаз" в момента е с натрупани 1,2 милиарда дългове и загуби. Той взе думата с аргумента, че "българският народ трябва да знае".

Павлов, поканен в пленарната зала заедно с другите кандидати за министри в кабинета "Габровски", беше провокиран от самия Кирил Петков, който заяви, че е против неговата кандидатура. Бившият премиер каза от трибуната, че Николай Павлов е ощетявал държавата като шеф на "Булгаргаз" с по 1 милион на месец и затова е против да бъде избиран за министър.

"Преди една година Кирил Петков и кръг, които се самопровъзгласиха за експерти, създадоха една гигантска лъжа - как сме спрели азерския газ. Това беше направено и тиражирано зад пределите на държавата, именно за да бъда отстранен", бяха първите думи на Павлов от трибуната в реакцията на обвинението на съпредседателя на ПП.

"И за да могат да върнат посредниците. И не беше достатъчно само аз да бъда освободен, освободен беше и уважаваният доц. Иван Иванов от КЕВР", допълни той.

"Вкарването на посредниците беше невъзможно без да бъдат отстранени шефът на "Булгаргаз" и КЕВР. Посредниците заграбиха стотици милиони левове от българския потребител. Сега треперят, защото ще бъдат разобличени и ще им бъде потърсена сметка", отбеляза бившият шеф на "Булгаргаз".

Той изреди щетите за газовия ни доставчик и обвини Кирил Петков и ПП, че са разбили пазара на природен газ.

"Това подрони авторитета на българската държава пред нашите партньори. Никой не иска слаб съюзник. "Булгаргаз" беше гръбнакът на българската икономика и осигуряваше минимум един милиард, който влизаше в икономиката на държавата", продължи номинираният за енергиен министър.

"Истината за азерския газ е следната - ние спасихме договора, предотвратихме плащането на неустойки с помощта на кралския адвокат на Великобритания на БЕХ, защото газовата връзка беше още непостроена", осветли генезиса на конфликта си с Кирил Петков номинираният за министър. Той разкри още, че Кирил Петков го е карал да заведе дело срещу азерския доставчик на газ.

"Вие, на 4 май дадохте дума, че газопроводът ще бъде построен и България ще получава азерски газ. Нито беше построен газопроводът на 1 юли, нито България получаваше договорените количества. Българският народ трябва да знае", обърна се към Петков бившият шеф на "Булгаргаз".

"Двете трети, които ги получиха от азерите, ги получиха на 4 пъти по-висока цена. 178 млн. долара бяха надплатени. 1,93 млн. долара е било надплащането. Покачвайки цената, вие увеличихте и банковата гаранция. Ние спасихме договора, но Кирил Петков какво говореше - вие трябва да заведете дело", продължи с фактологията Николай Павлов.

"Моята визитка се вижда на страницата на "Булгаргаз" - 95% от пазара го държеше "Булгаргаз", заключи още бившият шеф на дружеството, който беше отстранен от поста си от кабинета "Петков".

Изказването му беше дълго и бурно аплодирано от пленарната зала.

Кирил Петков отново взе думата и отвърна на Николай Павлов с контраобвинения.

"Анексът, който той беше подписал, се отказа от две трети от количеството на евтиния азерски газ, в полза на "Газпром". Не само това - с аргумента, че този газ не можел да тече по никоя друга тръба, освен по новата гръцка връзка, която още не е изградена. За съжаление обаче, на 1 юли този довод беше сгромолясан, когато азерската компания прекара цялото количество през съществуващата тръба на Неа Месемврия. Това значи, че когато е подписвал този договор, е знанел, че може да мине през тази тръба, но е избрал да премине през "Газпром", защити се Петков.

До скандала в пленарната зала се стигна, след като Кирил Петков обяви три обективни причини, заради които "Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинета на Николай Габровски, предложен от ГЕРБ. Той заяви, че "Габровски е добър лекар", но не и някои министри, като Николай Павлов. Има ли и други министри, препоръчани от същите хора, попита лидерът на ПП.

"Част от документите, които главният прокурор държи за Бойко Борисов, го прави зависим. Докато Борисов управлява ГЕРБ, няма как да са независими", изтъкна Петков. "Третата причина- да се въведе практика политиците да си спазват обещанията. Обещахме да не подкрепим кабинет на ГЕРБ и го изпълняваме", декларира той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изрази възмущение, че Кирил Петков "морализаторства", а сам е нарушил закона.

"КС казва, че г-н Петков е нарушител на Конституцията и че е излъгал с декларацията, за да стане министър, а прокуратурата отказа да разследва деянията му като министър, репликира Карадайъ, като изрази възмущение, че лидерът на ПП "морализаторства".

Думите на Петков провокираха и Делян Добрев да заяви от трибуната, че Кирил Петков ще лежи в затвора, ако министър на енергетиката стане Николай Павлов. "Ако Николай Павлов е виновен за 1 милион, то и вие сте виновни", каза той. Добрев посочи, че дефакто Петков е направил самопризнания и обяви, че по неговия сигнал в МВР е извършена проверка от ГДБОП. Преписката е предадена в прокуратурата, където е и тази на ДАНС за случилото се в "Булгаргаз" и газовите доставки, съобщи Добрев, който е получил писмо от МВР за това.

"Препоръчвам ви да не атакувате Николай Павлов, защото той е свидетел по това дело срещу вас и това е причината да сте против него.

Ако Николай Павлов стане, вие ще лежите", предупреди той Кирил Петков. 

"Показахте пълната си некомпетентност", реагира Петков, като посочи, че два месеца ГЕРБ не успели да направят правителство.

"Този куклен театър, който се разиграва, е пагубен за България", пък отбеляза Асен Василев.