С приемането на промени в Наказателния кодекс на първо четене, депутатите редуцираха глобите за обида и клевета и разшириха кръга на престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди. Поправките се правят във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Вносител и на двата законопроекта за изменения в НК е служебното правителство.

Промените не бяха подкрепени от депутатите на "Възраждане" и БСП. От партията на Костадин Костадинов се противопоставиха на предвидените промени в разпоредбите за престъпленията обида и клевета.

"Ще дадем свобода на всеки един да псува, обижда и нарича корумпирани и полицаи, кметове, народни представители, общо взето всички длъжностни лица. А с това, което правим - да намалим глобите от 3000 на 500 и от 5000 на 1000, още повече ще затвърдим чувството за безнаказаност у всеки, включително и представителите на медиите, които евентуално биха искали да ви навредят чрез обиди и чрез клевети", заяви той, цитиран от БНР.

Служебният правосъден министър Крум Зарков оспори твърдение за липса на наказуемост.

"Всеки ще бъде наказан. Това, което променяме, е, че длъжностните лица няма да имат по-голяма защита от нормалните лица. И тъй като именно защото се наблюдават случаи, които именно с цел превантивна дейност, политици или други власти атакуват журналисти не за да възстановят справедливостта, а за да ги накарат да замълчат.", опонира Зарков.

С втория проект за промени в Наказателния кодекс мнозинството реши на първо четене да се разшири кръгът на престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди, като се предлагат по-тежки наказания за отвличане, принуда, следене, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник, подбуждане към извършване на престъпление и палеж. Промените бяха отхвърлени само от "Възраждане".

От ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявиха по време на дебатите, че двата законопроекта са належащи и закъснели.