Парламентът одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение. Това стана с гласуването на първо и на второ четене на законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Ратификацията подкрепиха 131 народни представители, против бяха 49, а един народен представител гласува с "въздържал се".

Против ратификацията бяха депутатите от "БСП за България" и "Възраждане" ."За" гласуваха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и седем депутати от групата на "Има такъв народ".

Един от депутатите на "БСП за България" гласува с "въздържал се".

В решението е записано, че България ще предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

В началото на август кабинетът одобри проекта за споразумение. С решението на Министерския съвет се упълномощи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе разговори и да подпише споразумение при условие за последваща ратификация. В решението бе записано, че България ще предостави на Украйна 150 единици бронирана транспортна техника и резервни части за нейното обслужване.

Преди да бъде гласуван на второ четене законопроектът, бе дадена 15-минутна почивка по искане на Корнелия Нинова, председател на "БСП за България".

Преди почивката депутатите спориха по законопроекта близо два часа.

На дебата в зала присъстваше и министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев. Той поиска думата в края на дискусията, за да констатира, че има решение на Народното събрание отпреди четири месеца и именно в изпълнение на него Министерският съвет е внесъл законопроекта за ратификация. Не чух изказване по споразумението, добави Тагарев. Изявлението му бе посрещнато със скандирания: "Оставка" от страна на опозицията от "Възраждане" и "БСП за България", "Има такъв народ".

Борислав Гуцанов от "БСП за България" заяви, че участниците в "сглобката" за пореден път предават националните интереси с даването на малкото военна техника, която е останала. Живеем в държава на абсурдите, коментира той.

Предполагам, че половината от мъжете тук не сте виждали автомат, а най-сложната техника, която сте държали в ръце, е джойстикът на военна електронна игра или епилатор, но се подписвате мъжката под всички документи, свързани с националната сигурност, каза депутатът.

"Ударихте дъното - като погледнеш нагоре и виждаш дъното, до там сте се докарали. Пълно падение е това, което правите", добави Гуцанов и започна да изброява с какво е разполагала армията ни и докъде е докарана за 34 г. "модернизация на българската армия".

"От 110-хилядна армия в момента сме под 20 хил. и то недокомплектована. В момента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, ако могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, в момента няма и 8, чакаме ги след платени милиарди", посочи той. Имали сме и 2400 танка, в момента няма и 20.

"Имахме 800 БТР-а, сега искате да подарите 100 БТР, вместо да се използват от нашата армия", каза още Гуцанов и заподозря, че има хора, които се облагодетелстват за сметка на българската армия.

"Само преди седмица гласувахте в тази зала да закупим подобни на тези машини, горе-долу на същата възраст, говоря за американските страйкъри, дори те не бяха подали оферта, но нашето министерство на отбраната сложи наколенки и пусна писмо дали не могат да ни ги дадат, имахме по-добри оферти", продължи да атакува развълнуваният депутат. И призова мнозинството: "Ако поне малко ви е останало нещо като национално достойнство, за да не се чувствате като национални предатели след години - спрете се и помислете за България. И бъдете български народни представители, а не чужди ", призова Гуцанов.

Костадин Костадинов, председател на ПГ "Възраждане", заяви, че това решение е изключително "предателско и престъпно". По думите на Костадинов въпросните 120 машини по цените, които са купувани и доставяни в България, консервирани и запазени, едва ли имат повече 30-40 км пробег и биха стрували един милиард лева. Българското правителство се кани да подари 1 млрд. лв. на Украйна, каза той. Напрежение в залата предизвика реплика към депутата от ПП-ДБ Искрен Митев на Костадинов от трибуната, свързана с проекторешението за създаване на временна комисия за правата на психично болните пациенти, предложено от ПП-ДБ. Изказвайте се там, където ви е мястото, където сте специалист, обърна се той към Митев. Искрен Митев изрази възмущението си от изказването и се стигна до размяна на реплики. Николай Дренчев от "Възраждане" посочи, че първият опит от войната в Украйна показва колко много е необходима дори стара техника. По думите му въпросните машини могат да бъдат от полза за нашите граничари.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че става дума за техника, която е на разпореждане не на Министерството на отбраната, а на Министерството на вътрешните работи. МВР продължава да поддържа необходимата бронирана техника, увери Гаджев. Относно идеята бронетранспортьорите да бъдат разположени по границата, Гаджев каза, че тя не би била от полза за граничните ни полицаи.

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че е озадачен от изказванията на народни представители, свързани с обвиненията за национално предателство. Няма място за политически истерии, колеги, заяви Ибрямов и уточни, че страната ни ще предостави определен брой бойна техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР. Да не допускаме емоционални изказвания и да плашим българското общество изкуствено, призова той.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отбеляза, че по време на дебата са изговорени доста лъжи. Той коментира, че 40 години въпросната техника никога не е използвана при сняг и определи като спекулация тезата, че става дума за техника, която струва един милиард лева. За цялата военна техника, която ние даряваме, получаваме компенсация от ЕС, заяви Мирчев. По думите му Украйна е купила от нас въоръжение и боеприпаси за над 5 млрд.лв. По отношение на петрола, по отношение на газа, по отношението на ядреното гориво, България ще бъде независима от Русия, заяви Мирчев.