Това решиха депутатите след бурни разисквания в пленарната зала, поискани от БСП и ДПС във връзка със 100-те хиляди дози от ваксината "Пентаксим", както и противохепатитната ваксина "Еувакс", получени под формата на дарение от Турция.

Решението, според което здравният министър ще внася доклад през януари и юли, бе прието единодушно със 130 гласа "за".

Д-р Петър Москов бе извикан в парламента относно задълженията му по изпълнение на общата политика за задължителните имунизации, както и заради разпространените информации, че дарените от Турция ваксини са опасни, въпреки че от МЗ многократно отрекоха.

"Няма турска ваксина, има френска. Ваксината "Пентаксим", внесена у нас, е френска, произведена там и доставена от Франция в Турция, за да се допакетира в турски завод, който има документи за добра производствена практика", заяви за пореден път Москов, цитиран от БТА.

Той показа документи, че ваксината е идентична по състав на освободената от Франция ваксина.

"Напълно е ясно за какво става въпрос в последните седмици - става въпрос за политическа атака от БСП и ДПС. Дали са дотам безскрупулни, че да могат да яхнат инициатори, които имат икономически подбуди е вече отделен въпрос, но се надявам, че ясно успях да обясня сигурността, качеството и състава на приложените ваксини.", заяви здравният министър.

Той предупреди, че страховете, които се насаждат, са много по-голям проблем от това кой е министър и кое е мнозинството.

На обвиненията на депутатите от опозицията по време на разискванията, че бартерът с Турция е несправедлив за България, Петър Москов отговори, че дарението от наша страна на БЦЖ ваксини възлиза на по-малко от 500 000 лева, докато това от турската страна е изчислено на над 3 милиона.

"Като съседна държава, Турция помогна на нас, не помогна на други държави. Може би защото и ние имахме какво да предложим", коментира здравният министър.

Петър Москов посочи, че ваксината "Еувакс", която е за профилактика на хепатит Б, няма да бъде използвана за деца и е предложена от турската страна във връзка с бежанския поток. Москов допълни, че тя и не е предвидена в задължителната част на имунизационния календар.