"Пентаксим" е от задължителния имунизационен календар на България и ще продължи да се прилага, както това е правено през предишните години. Ваксината се използва в най-много европейски държави, каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред журналисти в Министерски съвет, цитиран от БТА.

Коментарът му е по повод изнесена през последните дни в електронни медии информация за ваксината, че не отговаря на определени критерии и ще бъде забранена, а прокуратурата щяла да я спира от употреба. Тези твърдения в медиите министър Москов определи като лъжа.

"Гарантирам това на всички родители. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме проверяват, може да ми пращат служби, да ми искат оставката, да искат нещо от правителството, но това не може да засяга спокойствието и инстинкта на хората за децата им", заяви здравният министър и допълни, че това преминава границите не просто на политическото, а на човешкото. 

От Изпълнителната агенция по лекарствата също съобщиха, че ваксината "Пентаксим" (доставена от Турция) е абсолютно изрядна.

"Ваксината е с частично място на производствена операция в Турция и идентична по състав на освободената във Франция ваксина, съгласно лицензионен договор", посочва директорът на ИАЛ Асена Стоименова в официално писмо до прокуратурата.

По-късно обаче от Върховната административна прокуратура заявиха, че е допуснато закононарушение при вноса на ваксините, дарени от Турция. Зам.-главният прокурор и ръководител на ВАП Ася Петрова уточни обаче, че проверката не констатира дали ваксините са опасни за здравето или не са, защото такива изводи от прокуратурата не могат да правят.

Няма да пускат в употреба противохепатитната "Еувакс"

Петър Москов съобщи още, че здравното ведомство и прокуратурата са правили съвместна проверка по темата, но тя е била съсредоточена върху противохепатитната ваксина "Еувакс", която стои на склад и е резерв на държавата за справяне с епидемиологични усложнения при евентуална бежанска вълна или природни бедствия. Ваксината бе дарена от Турция.

"Тази ваксина не е била насочена да бъде прилагана на българските деца от имунизационния календар. Имаме противохепатитна ваксина на явила се на търг фирма в България и тя се прилага", обясни министърът.

По-късно от Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщиха, че са отправили указания до министъра и директора на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Указанието е дадено след проверката и въз основа на становище на ИАЛ.

Установено е, че и понастоящем ваксината "Еувакс" е в склад на МЗ и не е пускана в употреба. ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки, се казва още в съобщението.

ИАЛ: Взети са правилните мерки

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова е уведимила в писмо прокурор Кирил Христов от Върховна административна прокуратура, че ваксината против хепатит В, дарена от Турция на България, не се използва. Писмото беше предоставено от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Проверка, извършена от ИАЛ, е констатирала, че министърът на здравеопазването е предприел правилните мерки за недопускане в употреба на ваксината "Еувакс Б", както и че дарените 100 хиляди дози се съхраняват в склад на здравното ведомство.