Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от БНР.

По думите му, държавата е направила всичко възможно да осигури ваксини за имунизационния календар и затова е избрано дарението като единствено възможна юридическа форма.

Зам.-министърът посочи, че при дарение Изпълнителната агенция по лекарствата няма нужда да дава разрешение.

"За нас е абсолютно законосъобразен, започнали сме с търсене на ваксини откъде могат да бъдат намерени при положение, че нямахме участници на обществената поръчка. Оказа се, че единствените свободни налични ваксини има в Република Турция.

Кризата беше тежка в цяла Европа, включително част от страните нямаха никакви доставки, част от страните бяха променили календарите си - говорим за действително тежък недостиг"
, обясни Бойко Пенков.

Той каза още, че преговорите за сключване на междуправителствения договор за доставката на ваксините са започнали именно, за да може да се овладее ситуацията.

По-рано днес пред БНР адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право, бе категорична, че има нарушение в процедурата, при която се разпространява у нас ваксината „Пентаксим“, дарена от Турция, но тя е безвредна и може да се използва без да се търгува.

Вчера здравният министър д-р Петър Москов също заяви, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за да бъде използвана у нас и в ЕС. Затова тя няма да бъде спряна, въпреки становището на прокуратурата ваксините, внесени от Турция, да не бъдат допускани до употреба.

„Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са само опаковани в южната ни съседка.

От БСП и ДПС пък обявиха, че вотът на недоверие към правителството ще е по темата здравеопазване. Михаил Миков обаче обясни, че вотът не е само заради скандала с ваксините.

Анкета: Одобрявате ли работата на министър Петър Москов?