От стенограмата на днешното правителствено заседание става ясно, че той е защитил пред министрите договорката със синдикатите всички, родени след 1959 г., да потвърждават, че искат парите им да продължат да се събират в частен пенсионен фонд, ако не - те ще бъдат прехвърлени в НОИ.

"Аз съм убеден, че няма по-демократично от това да можеш да взимаш сам решение какво да правиш. Не е аргумент да считаш, че някой е по-глупав и трябва от негово име да взимаш решения – това, което в момента прави държавата. Аз съм демократ и не виждам защо някой трябва насила да ме кара да преценявам къде да си държа парите", заявява Борисов.

По думите му обратната логика изисквала да кажат и в кои банки и застрахователни компании хората да си държат парите. Или да им кажели къде да отиват да пазаруват, защото те може би не знаели на кой пазар да отидат.

"Да вземаме от тяхно име решение, ние това 45 години го живяхме, когато вземаха решения други как да живеем правилно. Ние трябваше само да манифестираме, ръкопляскаме и да казваме „Мерси”. В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация", добавя премиерът.

Според него единственото, което от ГЕРБ са казали и се съгласили със синдикатите, на което Ивайло Калфин бил свидетел, е, че дават възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите - дали, образно казано, както било навремето – в държавната спестовна каса, в случая НОИ, или да си оставят партидата в частен пенсионен фонд.

"Къде им е проблемът на частните пенсионни фондове да ви кажа. Досега те бяха абсолютно спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, техните 5% си отиват задължително. Те трябва да работят с хората. Те трябва да ги убеждават. Сега трябва да кажат: „Добър ден, господин Московски, Вашите пари са в нашия фонд, доходността е еди каква си. Така сме ги инвестирали. След години вместо 10 ще получите 12 хиляди евро. Доволен ли сте?”, „Разбира се”, „Благодаря” и парите си остават там", продължава Борисов, давайки пример с транспортния министър.

Според него, ако изпита всички министри, ще се окаже, че не знаят къде си държат парите, но не искал да ги излага. Причината била, че заради тях мислел някой от държавата. Кой е този някой "и аз не го знам и как са го решили тогава нашите парички къде и в кой фонд да отидат", добавя премиерът.

"Какво лошо и какво неконкурентоспособно виждате, къде виждате национализация?! Аз не мога, Калфин, да видя национализация в правото да си избереш. Сутринта слушам: скандал, национализация, прибират парите на хората! Чакайте, това го направи Орбан в Унгария, той ги национализира. Ние само даваме право на избор. От 1 януари никой не трябва да си мести парите, но фондът трябва да го убеди, че много добре работи с него. Ние помагаме на хората да бъдат убедени", защитава още веднъж идеята на ГЕРБ Борисов.

Междувременно, след разговори, ГЕРБ и РБ не се разбраха засега за пенсионните фондове. Мандатоносителят не е длъжен да се съобразява с партии с 4-5% подкрепа, заяви финансовият министър Владислав Горанов.


АНКЕТА: Къде да отива вноската ви от втория стълб?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Владислав Горанов срещу Радан Кънев