Борисов: Частният фонд да убеди хората, че е по-добър от НОИ

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че няма нищо по-демократично от това да може хората сами да избират къде да постъпва вноската им за втора пенсия.

Обратно в новината

Коментари - Борисов: Частният фонд да убеди хората, че е по-добър от НОИ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чух,при дискусия по темата, че при частния фонд има онаследяване, при смърт на титуляра. Ако е така, мутрата пак ни баламосва с популизъм.

Разберете го най-сетне бе хора - в частните пенсионни фондове нямате пари, имате ДЯЛОВЕ, ако искаш акции му викайте. Ако утре борсата се срине вашите дялове горят. Пенсията отпускана от НОИ се смята на база колко е осигурителния доход в момента в който вие се пенсионирате и след това се индексира по швейзарско правило. Ето примерче. Осигурявате се 35 години и хоп пред пенсия борсата се срива - в частния ви пенсионен фонд има една голяна НУЛА. След една година срива преминава ама вие сте си на НУЛА от частния. Докато при НОИ се смята - в мемента осигуритения доход е еди колко си, значи пенсията е еди колко си - това че пред 5 години се е срутила борсата не играе.

ДО СЕГА ЧАСТЕН ФОНД НЕ Е ДАЛ ПОЕНСИЯ НА НИКОЙ, НАЛИ ТАКА БЕ ТРОЛОВЕ !!! ВСИЧКО ИДВА САМО ОТ НОИ.

Тикво проста, единственото, в което съм твърдо убеден е, че си Мутра!

Ststar

Добър ден г-н еди кой си. Вашите пари са в НОИ. Ние Ви блгодарим, че ни ги давате, защото ние никога няма да Ви ги върнем. Доходността за НОИ е голяма, ама за Вас е отрицателна. И най добре ще е да не доживеете до пенсия, за което ние работим и ще продължаваме да увеличаваме пенсионната възраст до като измрат всички, които искат да се пенсионират. Така, че още един път Ви благодарим, че избрах те НОИ за да можем, ние чиновниците от НОИ да си плащаме заплатите, мизерните пенсии на вашите родители и разбира се помощите за безработните и най вече нашите избиратели циганите.

Другарю Борисов, българите вече избраха в кой фонд да са осигурителните им вноски за ДЗПО!? Защо пак трябва да избират и то по вашия насилствен начин? Искате да откраднете и тези пари от българите,както направихте с 1,5 милиарда лв. от НЗКО???

Ти може да искаш всичките ти вноски да отиват в НОИ, а пък аз искам всичките ми вноски да са по индивидуална партида. Ще ми дадът възможност?

Естествено че няма да ти дадът възможност, това е виждането на Борисов за демокрация.

А да вярвам ли на "държавата" ,КОЯТО НА НЯКОЛКО ПЪТИ "ПРЕНАСОЧИ" спестените ни пари от пенсионния фонд, здравния такъв ,и няколко банки/които трябваше да са под неин надзор/ към джобовете на политици ,дупетати и други "наши хора"? По-скоро бих се поинтересувал възможно ли е да ВКАРАМ ПАРИТЕ СИ ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ ВЪВ ФОНД В Германия ,Австрия или друга ДЪРЖАВА НА КОЯТО ВЯРВАМ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО НА "НАШАТА"!

Защо пък НОИ не убеди българите,че е по-добър от частните фондове?

От дискусиите, които се водят по медиите, единствения довод на ГЕРБ е правото на избор. За мен то се свежда до това да избера по- малкото зло. Или да загубя парите си при евнтуално недобро менажиране от страна на ПФ, или да ги "даря" на НОИ, където просто ще ги усвоят. Ако НОИ е толкова добър стопанин на парите защо те не оформят партида на всеки. Не съм съгласна осигуровките , които ми удържат всеки месец да се използват за цигани или хора, които се осигуряват на мин.РЗ. Така както ПФ може да фалира, така и след Х години може да се окаже, че срещу 300-те лева, които давам ежемесечно на НОИ ще получавам мин.пенсия наравно с всички, които години наред са плащали минимума!

никога в НОИ да храня цигани, боко харам като истински криминал пак ще открадне милиарди както с парите на здравната каса

Само едно нещо искам да припомня на всички, от миналата година. Имаше "мътен" кандидат--купувач на ПФ "Доверие". Разтърсете се малко, информацията я има навсякъде. Банката на Сергей Мастюгин искаше да го купи, обаче лицензът ѝ беше отнет. Нали се досещате за каква мафия става въпрос. Никога не знаете дали тези фондове няма да ги сполети съдбата на КТБ! Освен това промяната е пожелателна. Не си съгласен - не прехвърляш в НОИ. Явно доста мафия ще настъпят по ръцете с този закон и затова се плаща на тоз и онзи да квичи на урмяло.

Управителите на частните пенсионни фондове твърдят, че били много професионално управлявали парите за пенсии и реализирали 7-8% годишна номинална доходност. Ехе, браво на тях. Само трябва да се съобщи начина, по който си я смятат тази доходност първо не се съобщава, че има входна такса на парите в задължителните частни пенсионни фондове от до 5%. Когато от насиления данъкоплатец му вземат 100 лева, 5 лева отиват входна такса на частния му фонд. За тези 95 лева насиления данъкоплатец си купува виртуални дялове от частния фонд на определена стойност (да предположим, че си е купил 95 дяла по 1 лев на 1 януари 2012). Частния пенсионен фонд обявява, че на 31 декември стойността на 1 дял е станала примерно 1,07 лева (нали 7% доходност за годината казват, че имало). И да видим какво се е случило с парите на данъкоплатеца при това положение дал е 100 лева след държавна репресия, но си е купил дялове за 95 лева. Фонда му е направил номинална доходност 7% това прави 95 лева * 1,07 = 101.65 лева. Значи данъкоплатеца дава насила 100 лева, частния му фонд му казва, че за годината му е направил изключителна доходност от 7%, обаче се оказва, че парите са с 1,65% повече номинално. А и нещо съвсем маловажно, през 2012 г. инфлацията е само 4% и нещо. Значи как беше частните фондове се бият в каквото имат там, че страшна доходност били направили за 2012 г. 7-8%, данъкоплатеца го усеща номинално като 1,65% повишението номинално, обаче се оказва, че това е преди инфлацията. И в действителност пак е на загуба. Споменахме ли, че тази доходност от 7-8% номинално е само за тези пари, които към първия работен ден на 2012 г. са били налични при частните фондове?

Добър анализ, но има няколко тънки момента за уточнение: 1. НОИ също има % такса управление 2. Таксата на фонда не е измислена от фонда, гласувана е със закон. Ако таксата не ви харесва променете закона, защо трябва да стрелят в абсолютно обратна посока. 3. На вашите 100 лв вкарани в НОИ вие имате - 0 лева; 4. В НОИ също има индивидуални партити само че никой не го споменава, проблема е във формулата с която се изчислява пенсията. И ако направим един анализ, НОИ ви събира парите 40 години, понеже всичките ви яйца са в една кошница вие изцяло разчитате на пенсията която те преценят че ще ви дадът. Просто за сравнение от реалния живот, хората които до сега са се осигурявали на максимума и са пенсионери би трябвало да взимат над 1000 лв пенсия, но уви, НОИ е преценило че това не може да става и за това измислиха таван на пенсиите. Нали се сещате че когато дойде този момент на вашето пенсиониране или със закон или заради това че просто не достигат пари или на тях им трябват за нещо друго ще измислят някое правило за да не ви дадът максимума на пенсията. Вместо да взимате 1500 лв за които сте вкарвали пари, ще ви кажат айде на 700 щото има много търтей които цял живот не са се осигурявали, нямат необходимия трудов стаж но трябва да сте СОЛИДАРНИ с тях и за това от вашите 1500 лв които ви се полагат ние ще вземем 800 лв за да им дадем социални пенсии. Сигурността на НОИ е много субективно понятие - ЧЕСТИТО на печелившите.

Принципно си прав. Но така наречената пенсионна реформа е геноцид спрямо работещите в трета категория труд. Още по абсурдно е, че мъжете трябва да работят с три години повече от жените, при положение, че мъжете живеят средно 7 години по малко от жените.

Айде сега ми кажи колко ще ми дадат от частния пенсионен фонд ако се осигурявам на максимум? Жокер: Осигурявам се на максимум откак съществуват частните пенсионни фондове (началото на 2002 година). За 13 години в Алианц имам 12250 лева при дял 1.44 лева. Пенсията която ми се пада за тези 13 години е ... 60 лева. При осигуряване 40 години - сложи ги 200 лева. Даже и НОИ да ограничи тавана на 700 лева максимум при 100% пари в НОИ, то по сметката ако се осигуряваш в частен ще вземеш 70% от НОИ = 490 лева + твоите 200 лева от частния = 690 лева. Пак си надолу с пенсията.

Напълно съм съгласна с решението за избор на пенсионен фонд. Аз съм убедена, че 80% от хората не знаят в кой фонд са им парите. И още нещо-ами недай боже тези частни фондове да направят лоша инвестиция и ще си загубим парите, както в КТБ и КОЙ?- пак държавата ще ни е виновна и тя трябва да ги възстановява. Хора не е лошо да премисляме, преди да се изказваме.

много добре знаем, осигурена. даже сме си го избрали и не искам да бъда принуждавана да потвърждавам избора си, нито парите ми да бъдат прехвърляни в нои.

И в двата случия в Бг има риск, в НОИ - да издържаме цигани, в частен ПФ да направят лоша инвестиция или пък просто да изчезна. Тук никъде нищо не е сигурно.

Ами ако не знаете това защо да е проблем на фонда???? Вие фиш от заплатата си не получавате ли, защо не се интересувате къде ви отиват парите. Пълни безмислици са това дето фонда може да направи лоша инвестиция. Незнам защо хората си мислят че сега както разполагат с 500 милиона ще ги тупнат всичките в злато или петрол и ще се изгубят за 1-2 месеца. Че те банките не си позволяват такова нещо, да не говорим за инвестиционните фондове които са с по-разширени портфейли. То бива бива ама вземете малко и се поинтересувайте да му се невиди. Ограниченията на Пенсионните компании са толкова добре разписани че това е практически невъзможно и естествено е направеро с цел да не можете да си загубите парите в рамките на цяла година дори. Да не говорим че ако сте поне малко в час ще си следите партидата поне веднъж всеки месец, в края на краищата това са вашите пари и не ми се вярва да не си проверявате дебитната карта поне веднъж в месеца. Като не ви харесва къде са ви инвестирали парите местите се в друг фонд, като не ви хареса и той мятате всичко в НОИ и стискате палци следващите правителства да не правят промени в пенсионната система и да издрапате до пенсия.

Само за банките не ми казвай какво си позволяват, моля!!!! Най-големите измамници са в банките, е и не само там, де.

Всичко е много просто. Един милиард годишно се харчат за социални пенсии. Още един за инвалидни, още един за ранно пенсионирани ченгета. Приходите от всички тези хрантутници са под 500 милиона и държавата всяка година допълва дупка от 2,5 милиарда. Сега пари НЕМА, затова или трябва да прекратят тези далавери или да ни гепят парите от личните партиди.

А защо не НОИ да не убеждава хората, да си внесат при тях парите. Това ще е по справедливо.

В момента средната пенсия изплащана от НОИ е 312 лева. Да ислязнат частните пенсионни и да кажат средната при тях колко ще е?

Защо трябва да ни интересува средната пенсия на фондовете? Това не е сревнование между НОИ и фондовете - идеята е че едните допълват другите. Фондовете са индивидуални - там парите са на отделния човек не общи. Не е коректно да се говори за средна пенсия защото ще получавате толкова колкото сте внесли. Внасяте повече получавате повече. Да не говорим че в НОИ се превеждат 3 пъти повече пари отколкото във фондовете.

Аз вече съм избрал къде да са ми вноските. Както и повечето хора в България. Защо трябва насила да ме местят, а след това да ми дават "право" отново да избирам??? ЗАЩО??? Защото това е форма да приберат парите от частните фондове, пък после държавата ще има да дава - ама не е ясно кога?

Парите мога да си ги местя от една банка в друга банка. Всяка година мога да си сменям застрахователя, а тук имал съм свободата да решавам за МОЯТА пенсия веднъж през живота си, на частно или държавно да е?! Аз лично съм изумен от тази демокрация на която ме учи Бо.Бо. Така и така си говорим, а къде е Цв.Цв. ?! Нещо ми се губи като Бисеров по фронта...

Ох, аз се омилих. Ама се сетих за по-демократично явление. А именно да фанат хората да си избират къде да им постъпва вноската за ПЪРВА пенсия... м? а? дали пък и това на са им техни си лични пък пари?

самички в дирника с цензорката и и губя времето. за колега. лека нощ и се радвай на шефа. Коледа не идва за ден или нощ. просто е подарък за ново начало.

Според сметки на Камен Димитров, сертифициран финансов анализатор (CFA), средната годишна доходност на универсалните схеми за 2002-2013 г. е под 1.7% годишно, при доста по-висока инфлация, цитира Христов. По изчисленията за всяка от миналите 11 години осигуреният е губил 3.1% от покупателната стойност на парите си.

за 2008 год. дофодността е минус 30 % а за някои даже е минус 33 %. Сега ако ПФ си изтеглят парите от българската фондовата борса, цените на акциите пак ще се сринат и пак ще са на минус. И фонда на Каролев ще е на минус, затова и налита на бой в сутрешния блок на Нова.

бтв....и рекламохарчащи по шоу скъпо. айди без лъжи! ако е и по нова....писах вече, всякой драпа да земе излишак от бюджета. и ти го показва излишъка по талавизора дори ..после аз кьорав. не сам кьорав, само не чувам добре.

Ако е така, по-добре да си върнат парите на хората, само да си ги управляват. Ако държавата може да управлява моите пари, по-добре да взема да разработва находищата на нефт и газ, дето напоследък управляващите говорят че имало.

Че кой ти пречи да си управляваш парите? Държавата ти взема едни пари за за имаш някаква гарантирана пенсия, защото нали се сещаш че ти сам може да профукаш всичко и като се пенсионираш какво ще правиш - ще викаш дайте ми пари ли?

Много некоректно изглежда когато някой опира пешкира поради грешки в управлението. Давам ви пример: Гласува се закон който разрешава вноските в пенсионнте фондове да не са обвързани с работната заплата - т.е. не 5% а ако щете 100% от заплатата влиза във фонда. Всеки който се занимава с финансиране е наясно че когато сумите нарастват бързо и дела се покачва стремглаво е изгодно да купуваш защото правиш голяма печалба. И така, дяловете на фондовете нарастват стремглаво, но видиш ли уважаемите политици се плесват по челото, почесват се по кухите лейки и си казват, дали не сбъркахме, айде да затворим това кранче. Айде нов закон, сега да ги направим само 5% и то от раб. заплата. Естествено че дяловете на фонда падат защото хората нямат доход и си теглят парите за нещо по добро. Фонда се "срива" но това няма нищо общо с управлението на фонда. Между другото това не е пример, това е нещо което нашите скъпи политици сътвориха 2008-2009 година. Сега им е много лесно да си кажат, я за целия период доходността им е 1.7%, но кой точно е виновен за това ще си замълчим.

или некой ден.... ако имам пенся ко ша я правя? на децата им нема да им трябва, на жината па нема и стигне ..на енергото и топлото също.. ако има баба да делим студено и тъмно под юрган, можи я и да дочакам. като втора пенся.

Рублата отива на кино, а къде е Дянков?

в китай. гоа нас продаде, не Русия. нема нищо общо с паложението стамбулско. камо ли с ктб.

Остана сал. . .. . БОЙКО и МЕСТАН = на БОСТАН = на модела #КОЙ . . . . . а шеф им е ДОГАН с пророк Делян . . . .. К О Н Г Р А Ч У Л А Ш К О Л С У Н !!!!

абе аз гласувах за ГЕРБ, а то кво се оказа - и те искат да бръкнат в джоба ми. владко, министърчето, милионерче искал да стане. много бързо бе владко, да беше изчакал поне 1 година мандат да направите..

Ако Бат Бойко и слугите му от ГЕРБ още не са оглушали, нека слушат: ПРЕДИЗВИКВАМ ВИ НА ДЕБАТ ЗА "ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА", която сте решили да правите! Аз съм ГОСПОДИН "НИКОЙ". ХАЙДЕ ДА ВИДИМ г-жа МЕНДА, КАК ЩЕ МЕ УБЕДИ В ОБРАТНОТО на движението на Слънцето. Ако на 1.01.2015 то изгрее от Запад, ще Ви подкрепя. Иначе съм на протест... т.е.хепънинг.

Боко, пак с обърка. Имаш ли представа за какво говориш, и какви ги говориш? А съзнаваш ли резултата от простотиите, които говориш?

А утре 18.12. 2014 около 18,00ч. пред министерския съвет щяло да има сбирка за изказване на поздравления и благодарности за пенсионната реформа... Нема лабаво при Баце ..... Парите за пенсия при парите за здраве .... Откраднаха едните, а сега искат и другите да свият. Бацето и пари на картичка да види, пак че ги гепи. Много е прибран.

Ако не е Бойко,ще е Орешарски.Разлика няма.Едни пари има закътани някъде и трябва да бъдат докопани.Битката е за това,а не,че някой мислел бил за хората.

Професионална деформация има човекът. От 90-те години.

сме платили за ресторант, да се чупим с колежки. некои също протестират, ако нема презервативИ. ела, виж ги, и пак пиши глупости. па ако можеш да докараш нещо ново.. На Коледа не може, семейно е, ся му е времето. на нова година пак можи, но требва са чака. после януари само по именни дни. иначе ни можи. що не изчакате с протеста до февруари...ей го де е.

СМЕХУРКО! Така както сте я подкарали след 3-4 месеца може и първа пенсия да няма! То за нас е СУГУРНО, че никаква пенсия няма да получим, но поне пенсионерите да не измориш преждевременно с глупостите дето ги вършите!

СМЕХУРКОО, ще се изненадаш, когато разбереш, че всъщност имаш нещо сигурно в тази неразбория. И това е личната ти осигурителна партида (ако си роден, след 31.12.1959). При мен вече фалира ЛУКОЙЛ ГАРАНТ, но не си загубих партидата и парите в нея. Ориентирах я там, където исках. И си е цяла. Но от 1.01.2015, нея ще я няма. Но от 1.01.2015 и нея няма да я имаш. Какво да избера, след като Менда вече е избрала НОИ?

Не искам да засегна НИКОГО, но сигурни ли сте че след 3-4 години ИЗОБЩО ще има държава наречена БЪЛГАРИЯ или някакъв нейн правоприемник? И как мислите ще работи системата с ФАЛИРАЛИ ОБЩИНИ(90% са пред фалит)? Ако Тиквата не уреди спешно кредит ЖАЛНА ни е МАЙНА! А доколкото виждам НИКОЙ не бърза да му осигури такъв. До март пари НЯМА, а ако си мисли някой, че ще събере пари от данъци, дрън , дрън! Забавна ситуация, но на НАШ ГРЪБ(Г..З).

А защо е необходимо това допълнително осигуряване...,мисля че е само дране на кожата ,пак на обикновения човечец?!

Именно оттук тръгва проблема. Хората трябва да бъдат попитани,дали са съгласни да се заделя втора вноска за пенсия.Ясно е,че излишъка ще бъде прилапан от някого.Дали с тези пари ще разполага мазника Каролев или ГЕРБ,за обикновените хора няма значение.

Калки, привижда ти се някакъв излишък в пенсионната система който никой друг не вижда.

май бъркаш "допълнително" с "допълнително задължително" както е по закон. Това не е "допълнително" ако искаш да внасяш, това е задължително защото допълва основното осигуряване в НОИ. Вноските са 17.8 % общо, 12.8% в НОИ(задължителни) и 5% в частен пенсионнен фонд (задължително доброволно).

здравната реформа на Москов ще умори бая хора и то здравно осигурени.

Там ти е проблемът, Рачко, че не си гледаш в канчето. Какво ти са виновни руснаците за жалкото положение на българските пенсии? Ми то ако гледаме така, може би в Тимбукту въобще да няма пенсии. Кво от това?

Някой да има проблем с ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ? ------------------------------- Забележете, не казвам частни. Защо? Защото там си има един ДЪРЖАВЕН. на 100%. ======================= Всъщност, КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА? --- Проблема е в това, ЧЕ ТАМ СЕ МОТАТ ЕДНИ ПАРТИДИ, В КОИТО ИМА 7 (седем) милиарда лева, и които НЕ СА ПОДВЛАСТНИ НА НИКОЕ ПРАВИТЕЛСТВО. ---- ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ? 7 (СЕДЕМ МИЛИАРДА) СА СИ ЗАДЕЛИЛИ ТЕЗИ ИДИОТИ, А НИЕ СЕ ПЕЧЕМ НА БАВЕН ОГЪН? (Б.Б.) ------------------- Останалото е проза...

Ох... пропуснах: Когато казвах "ИДИОТИ", всъщност имах предвид Българския народ, или поне тези работещи, които сме се родили след 31.12.1959 г.

За съжаление всички които се надяват на пенсии попадат в тази графа! Аз поне от тази ИЛЮЗИЯ се освободих още преди 40 години! Ще КОПАМЕ докато шаваме, може кромпир, може гробове, все тая.

некой тук да крадне по малко от циганин? обиждате хората другарю дядо. много хора.

Бойко казва, да имам право на избор, Е, аз избрах, не искам в НОИ и НЗОК !!!

що си пожелаваш. що не прочетеш малко български приказки... за Слончовата майка...нема да подсказвам. мисла, Караийчев беше некав, търси, не е вредно, ще се радваш, ще срещнеш стари приятели...и ще ми благодариш наум. ако ни варши работа, тук съм, псувай.

и са пазарят. всички знаем, че идват празници, надежда,..и че милеем за добро и за семейство. протестите са за циркаджии с лош вкус, постоянни партизански мераци и Гладни за Спестено от Бюджета.....колкото и странно да изглежда. ако не даваш и на мен, нема та обичам...оти сме демокрация баджанашка. щура.

Айде Борисов, още 2-3 от простотиите, които ни сервира само за месец и ти отидоха президентските избори.

А утре 18.12. 2014 около 18,00ч. пред министерския съвет щяло да има сбирка за изказване на поздравления и благодарности за пенсионната реформа...

казано е - киорав карти не играе. но все си мисля, че и наи-простите, ако не знаят да четат, то смятат добре.

но..забрави как са сметаха полета. и други дори сметания. ни са коси за сметка на други. и не играй на карти. играй за себе си и за безвремието пред броени години. бъди честен и човек социален. за което си роден, обгрижван и си си велик. бъди какъвто си. защото... когато сърцето ти разбере, че ти си всичко, ще те има дълго, дълго, дълго.....със тебе си най-вече. и няма да смяташ нищо. не вярвай, лъжа те.

Що тва втора пенсия бре мискини такива? Да ни а нещо като любовник? Всички лъжат. Само ползва и дим да го нема.

но тук един са сарди. не е забравил значи. вкуса на мустачките ми. колко ти е пенсията, че та не помня с минуса ти, наборе!

колкото и да е малка пенсята е помощ. а ако не я дочакаш - имаш наследници.

Е, нова излагация, Бориов! Кой ти пълни мутренската глава с глупости? Как ти се струва идеята частни фондове да бъдат прехвърлени в държавната ясла НОИ? Това дясна политика ли е? Но по-важен е въпросът - кому е нужно всичко това?

Че ГЕРБ кога са били дясна партия. Може ли партия от комсомолски секретари, партийни функционери, милиционери и мутри да бъде дясна?

ГЕРБ, най-върлата комунистическа партия след КПСС!

Защо не трябва да има двоен стандарт за всеки човек. Задължителните вноски от частните пенсионни фондове не са гарантирани от държавата. Кой носи отговорност, когато този балон гръмне. Задължителните едностранни договори от частните пенсионни фондове са невалидни, защото тези договори са наложени единствено със сила и безусловна принуда (заробване). Задължителните и негарантирани от държавата вноски от частните пенсионни фондове се изземват и се пренасочват към единен задължителен държавен гарантиран пенсионнен фонд. Сегашната пенсионна система е неработеща за всеки гражданин и е в реален фалит, заради двойните стандарти. В момента около 60 % от парите за пенсии, не идват по линия на социалните осигуровки, а чрез бюджета. Фалитът е реален, следователно трябва да се изплащат пенсии с праг до 64 % от МРЗ за всеки пенсионер (единен стандарт). Задължителният единен държавен гарантиран пенсионнен фонд трябва да гарантира само минималната за живот пенсия от 64 % от МРЗ, при 60 навършени години и десет години реален трудов стаж за всеки човек (всеки е плащал пряко или непряко данък ДДС 20 % и данък горива (акциз и ддс) над 70 % цели 60 години), това е единен стандарт. Държавата трябва да гарантира единен пенсионнен стандарт за всеки гражданин. Сегашната несправедлива пенсионна система гарантира двойният стандарт. Разделя хората на първа, втора и трета категория труд, разделя мъже и жени, разделя с различни години, разделя с различен трудов стаж, разделя с частен и държавен пенсионнен фонд. И всичко това е гарантирано от политиците за сметка на някой друг или на нещо друго. Там където има двоен стандарт, там винаги има робство или фашизъм. Само единният стандарт за всеки човек е справедлив, само тогава няма робство, само тогава няма и фашизъм. Ако някой желае да получава по-висока пенсия и/или без да е навършил 60 години, негов е изборът да сключи двустранен индивидуален доброволен договор с частен пенсионнен фонд.

Радан Кънев е извистен столичен тъпанар...!!!!!! Уж демократ, а на практика..., тъпанар...

опира са до КОЙ е бос на частните фондове... Кой е бос на фирми.. но също така и до кой къде ще си харчи парите от пенсята...а това е важно.

А защо не така "Всички ,които желаят парите от допалнителното пенсионно осигоряване да се прехвърлят в НОЙ да подадат молба за това ". Които не подадат молба за това парите остават във фондовете където са, за което трябва да бъдат информирани от фондовете до 30. 06.2015г . ,след което до края на годината могат пак да подадат молба за прехвърляне на парите им в кацата без дъно. Така ще се изпълни желанието на Бойко всеки да знае къде му са паярите . Защото както предлага той ,много хора няма да знаят ,че има такъв закон и автоматично парите им ще бъдат хвърлени в кацата без дъно - НОЙ.

Най разумното е в НОИ всички, а допълнитеното осигУряване, втора пенсия е вече лична работа. Така е и със здравната каса на Запад, класическата, а допълнителната като 1 класа, си е личен договор, плащаш за лукс - получаваш. Чисти сметки. И във влака има 1 класа и 2 класа, но влакът е един и същ.

Само където ГЕРБ предлагат влезеш ли веднъж в НОИ и няма излизане от него!

Ivan

Доживотен затвор за този помияр-наркотрафикант от Банкя!

Внасям средства ПОК от 2002 и имам сбрани към 5000 лв. Остава ми до песия оше 10 години или още 5000 лева. Колко смятате, че ще е размера на пенсията ми за около 15 години след пенсионирането? А знаелите с колко ще се намали пенсията ми от ДОО? След като отговорите на двата ми прости въпроса говорете за национализация.

дигни се и протестирай не 5%, а 10%, 15% от вноските ти да отива в ПФ... И това ти е ВТОРАТА пенсия. За това, което отива в НОИ - 95% сега ДЪРЖАВАТА след време ще ти даде МИЗЕРНАТА пенсия.. И не забравяй, че тогава ще работиш за ДЪРЖАВАТА С ПАМПЕРСИ... Преди пенсионирането...

А аз си мислих, че някой ще вникне във въпроса ми.

Принципно е така, но ако това се направи към момента, спокойно може да изправим сегашните пенсионери пред стената и да ги отстреляме - ефекта ще е същия.

За пенсиониране ти искат 40 години стаж, а ти дават 350 лева пенсия. Вноската за втора пенсия е 4 пъти по-малка и колкото и да е малка доходността пак 200 лева ще вържеш. Смятай ако вноските бяха равни.

Я направи по ясна сметката на човека, как от 10( нека за по-лесно с лихвите станат 12 л. лв. ) ще вземе допълнителни 200лв пенсия.

тъй като не разбирам терминологията ви с пакети и партиди лека нощ у нас. шашнахте ме от впечатления.

КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА СИ ПРОТИВ НАРОДА НА Б-Я И ДА ПОСТ КОМАНДЫВАЩ ВРОНТА ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ

временна мерка да е. докат са намерат парите от КТБ. и крадците. щото..некои работи имат навик да се повторват. знаете туй...случвало се е. а един познат речи по талавизора, че много хора имат работа от тез пари. и ко ша стане, ако ги нема?