Паметникът на Съветската армия отново е нацапан с червена боя. Не се знае откога датира поредното посегателство върху монумента, който се очаква да бъде преместен оттам след решението на Столичния общински съвет.

Според очевидци, живеещи в района на Княжеската градина, червените петна по скулпторната композиция, са най-малко от началото на август. Никой обаче не ги е забелязал и почистил до този момент. От снимките се виждат и надраскани надписи по постамента.

Медиите ги заснеха едва днес, след като отидоха да отразят разпъването на палатковия лагер на Мая Манолова, която обяви, че от "Левицата" започват да дават дежурства край паметника, за да го защитят от посегателства.

Разпънати бяха четири палатки и една шатра, а инициаторите издигнаха снимки на съветските паметници от други европейски столици, за да покажат, че във Варшава, Братислава и Будапеща никой не им е посегнал.

Още снимки вижте тук >>

Манолова се зарече палатковият лагер да остане, докогато е нужно и докато съществува опасност за монумента. 

Снимка: БТА

"Войната на десницата срещу историята преди местните избори ескалира. Това е жалка война на хората, които нямат аргументи и решения за проблемите днес, които нямат визия за бъдещето и които се опитват да осквернят, поругаят и демонтират историята", коментира Манолова пред журналисти, информира БТА. 

Снимка: БТА

Дежурства от тази вечер ще дават и привърженици на "Възраждане", обяви лидерът Костадин Костадинов във Фейсбук, като посочи, че в партията имат неофициална информация, че през нощта ще има опит монументът да бъде разрушен.

"По непотвърдена информация днес вечерта управляващият колониален режим ще се опита да разруши Паметника на Съветската армия. Не е сигурно дали ще е точно тази вечер, но въпреки това софийската организация на Възраждане от 19 ч. ще бъде пред паметника", съобщи той в профила си, като предупреди, че формацията му няма да допусне фашистки реваншизъм.

На 2 август Министерският съвет реши Паметникът на Съветската армия в София да се промении от публична в частна държавна собственост. Областната администрация на София вече изпрати две писма до Столична община и до Националната галерия, за да бъде открито място за съхраняване на орнаментите и самия паметник на Съветската армия.

Снимка: БТА

Очаква се той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Решението на СОС през пролетта, инициирано от ГЕРБ и десницата, предизвика протести пред общината и пред самия паметник с участието на същите политически сили, антифашистки организации, както и социалисти. Преди няколко месеца от столичната организация на БСП възстановяваха изкъртени плочки и букви от надписа на паметника. Към момента социалистите още не са реагирали на поредното нацапване на монумента.