Политикът от Реформаторския блок и "Нова Република" написа във Фейсбук:

"Не виждам нищо чак толкова комунистическо, нито обидно за някого в паметника "1300 години България" и намирам варварщината с разрушаването му за проява на много лош вкус. Имам чувството, че някои хора са готови да разчистят и всичко друго от тази епоха, само и само да не се говори за унизителния монумент в Борисовата градина".  

Думите му предизвикаха оспорвана дискусия в социалната мрежа, като един от основните аргументи е, че монументът е много грозен.

Това предизвика Трайков да поясни позицията си:

"Бас държа, че премахването на монумента няма да е "едно добро начало", а утре, като попитате за ПСА/ МОЧА ще ви кажат - айде спрете се вече бе, цяла София ли да съборим за вашия кеф?! Защото смелостта за възстановяване на историческата и човешка справедливост често се изчерпва с безопасните действия и спира доста преди радиоактивното поле на действащите инструменти на хибридната война, като ПСА/ МОЧА или мрачната обвързаност на вечния "елит" на прехода със службите на комунистическия режим.

Да, настаняването на осмоъгълния върху войнишкия мемориал е отвратително и малоумно - но типично за мисленето на хората, които искаха да направят от половин България македонци, а останалите - съветски граждани. Войнишкият мемориал без грам съмнение трябва да бъде възстановен и ще можем да се извиним пред паметта на предците си, че някога сме допуснали да я осквернят.

Да, осмоъгълният е грозен! (макар че така са казвали и за Айфеловата кула и дома Витгенщайн - не ги сравнявам, просто възприятията понякога се променят). Опасен е - но и керемидите от собствената ви къща ще ви паднат на главата, ако не я поддържате.

В крайна сметка обаче, това е просто един български паметник, много спорен, но отдавна станал част от градския пейзаж - както каза една умна жена "обрасъл с градски легенди". Място, на което, след като сме минали покрай сегмента от берлинската стена и паметника на жертвите на комунистическия режим, с лекота ще разкажа на децата си неща за онова време, а и отпреди това, които май няма да доживеем да видим смислено обяснени в учебниците по история, редактирани от ченгетата. Ето затова поех риска приятели да ме гледат под вежди, а некои разбирачи да злорадстват пред виртуалния ми нокдаун". 

Преди дни и професорът по културна антропология в СУ проф. Ивайло Дичев коментира, че паметникът пред НДК не трябва да бъде събарян, а да стане музей, исторически символ на късния социализъм.

Междувременно полицията разследва палежа на крана, с който започна демонтирането на монумента. Основна версия е, че охранителят е замесен, но за това до момента няма доказателства.