Енергетиците и миньорите решиха да свалят блокадата на магистрала "Тракия", "Хаинбоаз" и други важни пътища на 14-ия ден от протеста. 

Това бе официално обявено от синдикатите в "Мини Марица Изток" минути след националния протест в тяхна подкрепа, който се състоя тази вечер в цялата страна.

Протестиращите от синдикатите в енергетиката обясниха, че не искат повече да затрудняват българските граждани да пътуват, но ще продължат с протестните си действия. Движението за автомобилите ще бъде възстановено до часове.

Причината за безпрецедентното затваряне на автомагистрала "Тракия" в района на 208-и километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката, беше протестът на миньори и енергетици, несъгласни с териториалните планове за въглищните райони, които правителството изпрати в Брюксел. Те не одобриха и споразумението, подписано от депутати, енергийния министър и премиера, и дори след него не отвориха пътищата.

Миньорите затвориха за движение пътните артерии на 29 септември сутринта до тази вечер, 12 октомври. По-рано днес протестиращите те събираха палатките, разположени на аутобана, информира БТА.

Преди да се разотидат от блокадата край Гурково при прохода на Републиката протестиращите ознаменуваха двуседмичния протест с фойерверки.

Енергетиците се обединиха около обща позиция с няколко искания, която ще бъде изпратена до Народното събрание, президентската институция, Министерския съвет и до Европейската комисия.

Остава основното искане за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, посочи още лидерът на КТ "Подкрепа" Бисер Бинев.

"Настояваме за незабавно изтегляне на Териториалните планове, да бъде записано количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 2020 и 2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по КТД 2022 г, не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив", обясни още Бинев.

Синдикатите настояват за незабавно започване на работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете решения на Народното събрание.

Те искат след преработването да им бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуване, заедно със становища, анализи, модели и други, използвани за изготвянето им. Настояват и за незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години.

"Продължаваме с действия в защита на нашите искания", подчерта още Бисер Бинев. Той допълни, че от понеделник ще се започне събиране на подписка, чрез която над 50 на сто от работещите в комплекса да се обявят за ефективна стачка в ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Мини Марица-изток". Бинев изказа благодарност към всички подкрепящи протеста и се извини за "неудобствата, които създадохме на всички наши съграждани и сънародници".

Снимка: БТА

"Свидетели сме на безпрецедентни световни политически, икономически и социални катаклизми. С последните събития и започналата поредна пълно мащабна война в Близкия изток стана ясно, че световният ред в досегашния му вид рухва пред очите ни. Заедно с това стана ясно, че колективните системи за сигурност не ни дават гаранции за това, за което са създадени. В такива моменти политически зрелите общества и държави се обръщат най-вече към основните си национални сурови и ресурси, които са източник на стабилитет и независимост", каза още Бисер Бинев и заяви, че "комплексът "Марица-изток" не произвежда само електрическа енергия, а преди всичко енергийна независимост и национална сигурност.

Снимка: БТА

Тази вечер стотици жители на Стара Загора, сред които енергетици, миньори, членове на техните семейства и старозагорци, се включиха в националния протест в защита на българската енергетика, който се проведе пред сградата на Областна администрация в града. Те затвориха за повече от половин част и възлово кръстовище между булевардите "Цар Симеон Велики" и "Свети Патриарх Евтимий" в Стара Загора. В тяхна подкрепа протестираха в много градове на страната, както и в столицата, а така също в знак на солидарност излязоха и работници от редица топлофикационни дружества.

Снимка: БТА