"Аргументите за вота на недоверие са напълно измислени - в тях няма нищо съдържателно от гледна точка на икономиката или енергетиката", заяви часове преди гласуването премиерът Николай Денков пред журналисти в Пловдив.

"Хората имат основания да са притеснени, но тези страхове са разпалени от политици, които си правят политическата агитация за изборите".

"Втора серия от същото" - така премиерът коментира заканата на БСП да внесе нов вот на недоверие следващата седмица, ако днешният не мине.

"Ако има групи от българи, желаещи да напуснат Израел, ще бъде осигурен полет в първия безопасен момент", посочи той.

"Трябва да има група от граждани, които според Външно министерство трябва да бъдат транспортирани и израелските власти да кажат, че е безопасно да се осъществи полетът".

Според Денков ултиматумът на Израел за евакуация на жители на Газа може да предизвика нова бежанска вълна, но към момента няма пряка заплаха за България.

"Ако има бежанска вълна, тя първо ще бъде насочена към други държави, даже не в посока България. Второто е възможни препятствия върху транспорта на петрол - биха могли да се отразят на цената на газа, но примерно вчера цената на нефта падна надолу. Трябва да видим как ще се развие ситуацията, никой в момента не може да предскаже какво ще се случи."

"Целта на съвета по сигурността към МС, който ще бъде свикан следващата седмица, е да се чуят докладите на службите, да се сравни информацията и ако трябва - да се вземат допълнителни мерки", коментира още той.

 "Енергетиците във всеки един момент са добре дошли на преговори", каза още Денков, цитиран от БНТ. Според него няма никакво основание за ефективни стачни действия през зимата.

"Очаквам, че самите енергетици, като мине малко емоцията, ще разберат, че ние всъщност работим за тях. Те работят срещу себе си", заяви още премиерът.

Денков беше в Пловдив, където заедно с министъра на образованието и науката Галин Цоков откриха новата сграда на Центъра по растителна системна биология и биотехнологии, изградена по проект ПлантаСИСТ. През 2017 г. това е единственият научен проект от България, одобрен за европейско финансиране с цел създаване на върхови научни постижения в областта на растителната системна биология и биотехнология.

В Пловдив премиерът и просветният министър откриха новата сграда на Центъра по растителна системна биология и биотехнологии

Снимка: БТА