Много жители на Стара Загора, сред които енергетици, миньори, членове на техните семейства и старозагорци, се включиха в националния протест в защита на българската енергетика, който се проведе пред сградата на Областна администрация в града.

"Ние сме тук не само заради нас, а за да я има България. Ние искаме да я има нашата родина, да живеем и да работим тук. Можем да работим на други места, но искаме да останем, където са били нашите родители", заявиха протестиращите.

Те издигнаха плакати с призиви "Не убивайте българската енергетика", "Не предавайте енергийната независимост на България" и "Долу ръцете от Марица-изток".

Старозагорци затвориха възловото кръстовище между булевардите "Цар Симеон Велики" и "Свети Патриарх Евтимий" в Стара Загора. Движението по едно от възловите кръстовища в града беше блокирано повече от половин час, предаде БТА.

Още снимки вижте ТУК>>

В столицата гражданите се събраха на площад "Независимост" между парламента, президентството и правителствената сграда. Те заявиха подкрепата си на протестиращите енергетици и миньори, които вече две седмици с блокади на пътища настояват за изтегляне на териториалните планове от ЕК, за преработване на документите по две решения, гласувани от Народното събрание, както и незабавно експерти да изработят енергийна стратегия.

Протестиращите на жълтите павета

Снимка: БТА

Хората се притесняват за цените на електроенергията и дали България ще бъде енергийно независима.

Енергийната сигурност и независимост трябва да бъдат национален приоритет, казаха участници в протеста, предава БНР.

"Подкрепа" в Бургас се присъедини към протеста

Снимка: Булфото

В подкрепа на запазването на българската енергетика се обявиха и от Синдиката на българските учители (СБУ) в Община Стара Загора. "Цяла България днес е свидетел на вашата борба и справедливи искания, свързани с опазване на българската енергетика и с опазване на вашите работни места", прочете пред присъстващите приетата декларация в подкрепа на протестиращите председателят на СБУ Иван Поров.

Той посочи, че "днес искат да разбият българската енергетика и това е предателство към българския народ. Всички народи изграждат нови енергийни мощности, за да са независими, защото енергетиката е в основата на цивилизацията и в основата на производството", допълни още председателят на СБУ в Стара Загора, цитиран от БТА.

Очаква се до минути да бъде оповестено кога ще паднат блокадите по пътищата в Старозагорско, съобщи днес пред журналисти Бисер Бинев от синдиката "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" след среща между протестиращи и синдикати днес на автомагистрала "Тракия".

Протестът във Велинград

Снимка: Фейсбук, група Истината за Марица Изток

14-и ден са затворени възлови точки за движение в област Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия" в района на 208-и километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката. Причината е протестът на миньори и енергетици, който започна на 29 септември сутринта и продължава и към момента.

Много хора се събраха и на площада в Раднево. 

Протестираха и работещи в топлоцентрали във Враца, Русе, Плевен, Перник, Бобов дол, Бургас, Сливен, Гълъбово, Димитровград.

Работници от ТЕЦ-Перник се включиха в протеста

Снимка: БТА

Работещите от топлофикационните дружества заявиха, че преходът към зелена енергия трябва да се случи по един плавен и справедлив начин, без икономически и социални последици за страната. Те изразиха притеснение, че с прибързани действия е възможно от страна износител, България да стане зависима от внос на електроенергия от други страни.

Протестиращите представители на топлофикационни дружества обясниха, че подкрепят колегите си от "Марица Изток" и техните искания. Солидарни с колегите си, представители на отделни топлофикации изчетоха и декларации в тяхна подкрепа.

Работещите в ТЕЦ-а в Димитровград подкрепят колегите си

Снимка: БТА