Ангела Меркел е заявила, че не възнамерява да се кандидатира за поста лидер на ХДС на партийния конгрес през декември. Това съобщи телевизия Welt, като се позова на свой източник. Според него, партийната лидерка е заявила намерението си на заседание на ръководството на партията днес в Берлин.

Причина за решението е резултатът от местните избори в провинция Хесен, където ХДС събра едва 27% от гласовете на избирателите и губейки 11% в сравнение с предишни вотове.

Според "Блумбърг" Ангела Меркел днес ще обяви, че подава оставка начело на партията си след близо 20 г. начело на Християндемократическия съюз (ХДС).

Ангела Меркел е начело на ХДС от 2000 година. Сега тя планира да освободи поста, но да остане канцлер на Германия, твърди ДПА.

Очаква се в най-кратки срокове новината да се отрази на курса на еврото.

За овакантения пост вероятно ще се кандидатира Фридрих Мерц - един от най-отявлените съперници на Меркел от времето, в което на власт бе Герхард Шрьодер, а Мерц оглавяваше парламентарната фракция на тогава опозиционния ХДС. Той бе смятан за един от най-вероятните бъдещи канцлери, но загуби съревнованието с Меркел и изчезна от политиката за близо десет години. Мерц вече е провел разговори в Брюксел, в които е заявил намерението си да оглави ХДС, ако партията иска това и той бъде избран.

Меркел пък вече е информирала президиума на християндемократите за решението си да не се кандидатира за нов мандат. Тя неведнъж е заявявала, че постът на лидер на християндемократите и канцлерската длъжност са свързани и затова не желаеше да ги разделя.

Отказът й от председателството в ХДС означава най-вероятно и че тя няма да се бори за следващ канцлерски мандат, което поставя началото на борбата за нейното наследство в ХДС.