Депутатите приеха бюджетите на БНТ, БНР и БТА за следващата година.

Парите за БНР са 44 294 000 лв. За БНТ бяха одобрени 67 730 000 лв. За БТА депутатите гласуваха 5 175 700 лв.

Мнозинството не прие предложението на БСП сумите за БНТ и БНР да бъдат увеличени с по 5 000 000 лв. Предложението бе внесено от Стефан Данаилов и група депутати.

 

Според Александър Симов от БСП по този начин ще се финансира обществената значимост на двете институции и ще намалеят фалшивите новини.

Антон Кутев от левицата изтъкна, че въздействието върху обществените медии може да става както със спиране, така и с даване на пари.

От ГЕРБ припониха, че именно БСП е орязала парите на БНТ и БНР през 2014 г. Според тях това е станало, защото те отразявали протестите пред парламента.

Според председателя на медийната комисия Вежди Рашидов /ГЕРБ/ е време да се помисли сериозно за обществените медии, каква реформа да се направи в тях, тъй като отдавна там нищо не е пипано. Нужен е широк дебат за правилата и пътищата на обществените медии, едва тогава, след реформа, можем да говорим за увеличаване на пари, убеден е той.

Депутатът от левицата Иван Ченчев отбеляза, че при обсъждането в комисията за медиите е останал с впечатление, че директорите на обществените меди не са доволни като цяло от финансирането. Той подчерта, обаче, че БТА към момента може да покрива своите дейности и се явява като оазис на липсата на фалшиви новини. Затова, смята представителят на социалистите, наистина е необходимо да има дебат, но някак си ми се струва опасно, ако не е достатъчно добре регламентирано как обществените медии да минат в една структура.

 

Тома Биков от ГЕРБ се съгласи, че в този сектор има недофинансиране. Но, подчерта той, не бива да създаваме илюзията, че по-голямото финансиране ще реши въпроса с фалшивите новини. Според него проблемът не е само медиен, а засяга националната сигурност. Обществените медии, според него, изпълняват своята функция. БНР е една от най-критичните медии към управлението, въпреки че получава пари от държавния бюджет т.е. там няма политическа намеса, коментира Биков.

Милко Недялков /БСП/ подчерта, че някои от обществените медии са институти, имат ценни архиви на българската държава. Затова, попита той, не трябва ли още сега с бюджета, да се увеличат парите за тях, за да не се окаже, когато излязат на протест, музиканти, например, да се търсят допълнително пари.