С 61 гласа "против" 63 "въздържал се" и 77 гласа "за" депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ 24 май да стане национален празник за сметка на 3 март.

Още в края на май ГЕРБ предложиха тази промяна с аргументите, че делото на Светите братя Кирил и Методий и самият празник се разпознават от света. Тогава депутатите обявиха решението си да направят предложение за поправка в Кодекса на труда, чрез което да бъде сменена датата на националния празник.

Веднага след гласуването във Facebook депутатът от ГЕРБ Петък Николов написа следното:

"Това е резултатът от гласуването на предложението 24 май да стане национален празник на България. Извън вносителите от ГЕРБ-СДС, ЗА гласуваха 1 народен представител от ПП, 19 от ДПС и 4 от ДБ. Останалите избраха националният ни празник да продължи да бъде дата, която ни разделя и която използваме основно да благодарим и венцехвалим друга държава. Ден на благодарността към Русия... Жалко, но с това гласуване каузата ни няма да бъде изоставена - загубихме битка, но ще спечелим войната. Бог да пази България!"

Близо седмица по-рано предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да стане национален празник на България предизвика също напрежение в Народното събрание.

Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС каза, че се пита защо за национален празник е избран трети март, когато, по думите му, той отправя послание, че сме благодарни на Русия.

"До българското знаме се вее руско знаме. Това е сигналът, който отправяме - ние сме благодарни на една велика сила. Без тях ние не можем. Докато трети март е национален празник ще изпращаме послание, че сме благодарни на една велика сила, ще замеряме премиера със снежни топки. Ще има конфликт. От 30 години това е конфликт. Коя е нашата воля за образ? Опираме до това кой ден заслужава да бъде българския национален празник - зад всяка друга дата прозира сянката на една велика сила, без която не можем. 24 май- вече се опитват да ни го крадат, да го разкъсват. Великата сила каза, че кирилицата е дошла от македонските земи.

Петър Кънев от БСП посочи, че 24 май е официален празник на Русия.

Георги Георгиев от "Има такъв народ" подчерта, че България се освобождава от османско робство и "могат да си срамуват само националните предатели и тях замерят с топки."

Юрий Козлов от "Продължаваме промяната" отбеляза, че Климент Охридски създава кирилицата.

"24 май е празник в Русия, Македония на всички, които искат да се прикачат към нас. 24 май трябва да е наш национален празник", настоя Петър Николов от ГЕРБ.