Обрат в решението на ЦИК за отчитане на резултатите от вота. На заседание приключило късно в събота вечер от комисията решиха, че данните от хартиеното и машинното гласуване все пак ще се записват по отделно. Пред NOVA председателят на комисията Камелия Нейкова обясни и каква е процедурата по вписването. Одобрена е и обществената поръчка за отпечатването на бюлетините за вота.

Около 7 милиона хартиени бюлетини - толкова приблизително ще трябва да отпечатат от печатницата на БНБ за вота на 2-ри април. Това става ясно от публикуваната обществена поръчка на сайта на ЦИК. 25 хиляди ролки със специализирана хартия са нужни за гласуването с машини. От ЦИК вече обявиха, че над 10 000 ще са машините, които ще се използват на вота в страната и зад граница, като за всяко устройство трябва да има по две ролки.

Колко ще струва всичко това - ще стане ясно в следващата седмица, след края на преговорите с печатницата на БНБ.

След като направиха крачка назад и приеха машинния и хартиени вот да все пак да се вписват по отделно, от ЦИК разясниха и как ще се случва това на практика.

"Протоколът е един, но в този протокол ще има място, където ще бъдат вписвани гласовете получили партиите и коалициите от хартиени бюлетини и на отделен ред от машинно. Ще има и общ сбор от гласовете на всяка партия и коалиция", заяви Камелия Нейкова.

От ЦИК имат притеснения за видеонаблюдението в секциите. "Притесненията са дали ще има възможност то да бъде изпълнено във всяка една избирателна секция, т.е. дали ще има мобилна свързаност, дали ще има възможност при това натоварване, защото представете си едновременно започват да работят камерите в повече от 12 хиляди избирателни секции", посочи Нейкова.

От обществения съвет към ЦИК посрещнаха с одобрение решението за отделно вписване на резултатите. Но имат съмнения, че организацията за видеоконтрола се бави.

"Смятам, че времето не е достатъчно за съжаление, смятам, че трябваше да имаме методологически указания публикувани много по-рано, категоричен е Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК

Според председателя на ЦИК видеонаблюдението не може да е повод за касиране на изборите. Дори и да блокира системата, ще има видеозапис на броенето. И подчерта, че избирателите няма да бъдат заснемани как гласуват.